CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, clostridium perfringens (cl. vvelchi), hareketsiz, kapsüllü anaerop, taze kültürde gram pozitif, eski kültürde gram negatiftir.
Kuluçka süresi 5-24 saat, ortalama 10-12 saattir.
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
CEVAP - Karında kolik tarzda ağrı, sulu ishal ve nadiren bulantı vardır. Ateş, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler yoktur. Bu klinik tablodan hareketle ateş olmaması ile salmonellozis ve şigellozisten, kusma olmaması ve kuluçka devrinin kısa olmasıyla da stafilakok ve kimyasal zehirlenmelerden ayrılır.
Cl. perfringens zehirlenmesi sık görülmemesine rağmen kaynağını bulmak ve kesin teşhis koymak zordur. Çünkü, sağlam insanlarda da etken bulunur. Örneğin, stafilokok zehirlenmesi meydana gelen bir kişide tahlil sonucu cl. perfringenste görülebilir.
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Semptoma göre tedavi yapılır. Çok kez kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Sıvı tedavisi gerekebilir.
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Korunma Yolları
CEVAP - Korunma diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibidir. Ancak, etken ısıya dayanıklı olduğundan şüpheli gıdalar yüksek ısıda (düdüklü tencere gibi) pişirilip hızla soğutulmalı. Gıdalar küçük parçalar hâlinde pişirilmelidir. Spor şekilleri ısıya çok dayanıklıdır. En iyi korunma kişisel hijyen ve gıda hijyeni ile sağlanır.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni ClostiricUum botulinumdur.
Kuluçka süresi 2 saat ile 6 gün arasıda değişebilir, ortalama 12-36 saattir.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Belirtileri
CEVAP- Aynı yemeği yiyenler arasında, toksin dozuna bağlı olarak farklı belirtiler görülür. Başlangıçta bulantı, kusma, gırtlak kası felcine bağlı ses kısıklığı vardır. Ateş yoktur, ishal az görülür, kabızlık olabilir. Nörotoksinlerin sinirleri tutması sebebiyle görme bozuklukları başlar. Bulanık görme, çift görme, ışığa karşı refleks kaybı ve şaşılık olabilir.
Nörolojik bulgular giderek artar, kaslarda güçsüzlük görülür. Ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, yüz felçleri, solunum güçlüğü, solunum felci veya dolaşım yetmezliğinden hasta 3-10 gün içinde ölebilir. Ölüm oranı oldukça yüksektir. İnsanı öldüren toksin dozu bir mikrogramdan azdır.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hasta toksin aldıktan sonra ilk 2-3 saat içinde tespit edilmişse, mide lavajı yapılır veya kusturulur. Alkol toksini kısmen nötralize eder, % 25 'lik alkol karışımı su verilebilir. Spesifik tedavide derhâl antitoksik serum verilir. Tip bilinmiyorsa polivalan serum verilir, çünkü bir tip için hazırlanan antitoksik serum diğer tipin toksinini etkilemez. Serumdan 40 mi. (yarısı kas içine, diğer yarısı deri altına veya i.v.) yapılır.
Serum uygulaması hasta iyileşinceye kadar, her gün tekrarlanır. Serumlar atlardan elde edildiğinden serum reaksiyonu görülebilir. Solunum güçlüğünde suni solunum veya trakeostomi gerekebilir. Ağır vak'alarda kan verilebilir. Glikoz mayi verilir. Kabızlık varsa boşaltıcı lavman yapılır.
Felçler bazen 6-8 ay devam eder, bu sebeple hastalığın bakımı uzun sürer. Ölüm oranı yüksek olduğu için, hastalar dikkatle ve sürekli takip edilir.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Korunma Yolları
CEVAP-Botulizmden korunmanın en iyi yolu, konserveleri sağlıklı şartlarda ve tekniğine uygun olarak hazırlayıp tüketmektir. Bu konuda eğitim yapılır. Bozulmuş konserveler yenilmez. Bozulan konservelerin kapaklan kabarır. sertliği kaybolur, kapağı açılınca içinden pis kokulu gaz çıkar.
Bozulmuş konserveleri yiyenler kusturulur veya midesi yıkanır. Konserveler 15 dakika pişirilerek yenir. Yüksek risk altındaki kişilere uygulanacak toksoid aşısı vardır.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, Vibrio parahemolyticus tur.
Kuluçka süresi 5-92 saat, ortalama 24 saattir.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
CEVAP - Gastroenterit şeklinde ortaya çıkar. Hastalığın şiddeti değişik olabilir. Kusma, çok sulu ishal, karın ağrıları, baş ağrısı, titreme ve ateş en sık görülen belirtilerdir.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hafif vak'alar mayi ve semptomatik tedavi ile iyileşir. Ağır vakalarda (kanlı mukuslu ishalde) tetrasiklin veya kloramfenikol tedavisi uygulanır, ishal diyeti düzenlenir.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Korunma Yolları
CEVAP- Pis kıyılarda ve koylarda deniz ürünleri avlanılmaz, yenilmez veya iyi pişirilerek yenir. Hastalık ihbarı yapılır, konu hakkında sağlık eğitimi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder