GRİP (İNFLÜENZA) Etkeni ve Kuluçka Süresini
- Etken MA virüslerinden miksovirüs influenzadır.
Kuluçka süresi 1-3 gündür.
Grip in Belirtileri
Üşüme, titreme ve ateş Halsizlik, kırgınlık, baş, sırt ve eklem ağrıları, boğazda kuruluk, kızarıklık, ağrı ve yanma, yapışkan balgam, bulantı, kusma, kabızlık, ishal Toksemiye bağlı olarak sayıklama. huzursuzluk, şuur bozukluğu ve sinir ağrısı görülebilir.Gripin Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
Grip çoğunlukla ayakta geçirilen ve önemsenmeyen bir hastalık olarak görülmektedir. Oysa, özellikle bebeklerde, gebelerde, yaşlılarda, başka bir hastalığı olan insanlarda oldukça ağır seyreder ve ölüm oranı yüksektir (%20-30 kadar). Gebelerin gribe yakalanmaları halinde doğacak çocukta organ bozuklukları olabilmektedir.
Gripte özel bir tedavi bakım yoktur. 39-40 °C' ye çıkan ateş düşürülür, kodeinsiz öksürük şurupları verilir, 5-15 gün istirahatı sağlanır. Hastanın odasının havası temiz, ısısı ve rutubeti normal olmalıdır. Hastaya sulu, yüksek kalorili ve bol C vitamini içeren yiyecekler verilir. Ağrı kesiciler verilebilir.
Virüslere antibiyotiklerin etkisi olmadığından bu ilaçların faydası yoktur. Ancak komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi için antibiyotikler verilir. Kalp rahatsızlığı olanlara kalp ilâçları verilir.Gripten Korunma Yolları
Gripten korunmada inaktif virüs aşısı kullanılmaktadır. Bu aşı virüsün hem A hem de B tipine karış % 60-90 oranında koruyucudur. Salgınlar sırasında risk altındaki şahıslara aşı yapılmaktadır. Son yıllarda ülkemizde grip aşısı uygulaması yaygınlaşmaktadır. Salgın sırasında kesin grip teşhisi konduğunda hastalar tecrit edilir. Kreş, okul gibi kalabalık yerler kapatılabilir.
Grip genellikle damlacık ve hava yoluyla bulaştığı için bulaşmanın önlenmesi oldukça zordur. Hasta ve sağlamlara sağlık eğitimi yapılır. Salgın durumlarında hastalığın bildirimi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder