HUMMA-İ RACİA Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Hastalık etkeni, sporoketlerin treponema grubundan borella (borrelia) lardır.
Kuluçka süresi 2-12 gün, ortalama 5-8 gündür.
HUMMA-İ RACİA Belirtileri
CEVAP - Hastalık başlamadan 2-3 gün önce hâlsizlik, iştahsızlık olabilir. Bu belirtiler yoksa hastalık baş, sırt, eklem ağrıları ile başlar. Ateş, üşüme ve titreme ile aniden 39-40 °C 'ye çıkar, yüz kızarır, nabız 110-120 civarındadır. Bazen bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, göz dibi ağrıları, öksürük ve göğüs ağrıları olabilir. Dudaklarda uçuk vardır. Dalak ve karaciğer büyür. Ateş 4-5. gün 0.5-1 °C sabah-akşam farkı ile devam eder. Burun, diş eti, mide, barsak, uterus, kulak ve konjunktiva kanamaları görülebilir. Karın ve bacaklarda, makûl tarzda 1-2 günlük döküntülü dönem görülür. 5-6 günlük bu ilk ateşli dönemden sonra terleme ile ateş kriz şeklinde düşer, hasta kendini iyi hisseder. 4-6 günlük ateşsiz dönemi daha kısa ateşli ve daha uzun ateşsiz dönemler izler, 3.4. nöbetten sonra borellanın türüne ve hastanın bünyesine göre bazı farklılıklar olabilir. Örneğin, Kuzey Afrika tipinde hastalık süresi kısa, fakat yüz ve göz felci gibi tehlikeli komplikasyonları vardır.
Hindistan'da, sarılık ve ölüm oranı fazla. Türkiye'de, Avrupa'da ve Amerika'da orta şiddette seyreder. Ölüm, kollaps, karaciğer yetmezliği, pnömoni, dalak yırtılması, iç kanamalar gibi komplikasyonlardan olur. Etken ateşli dönetnde kanda bulunur, bu dönemde lökositoz vardır.
HUMMA-İ RACİA Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP- Vücut direncini kıran bir hastalık olduğundan kesin teşhis konur konmaz hasta yatak istirahatına alınır. En etkili spesifik tedavi tetrasiklinler ve kloramfenikolle yapılır. Penisilinde etkilidir.
Ateşli dönemde spiroketler kanda bulunduğu için ilâçlar bu dönemde daha etkilidir ve yüksek dozda verilir. Ateşsiz dönemde spiroketler hücre içindedir. Ateşli dönemler bittikten 5-7 gün sonraya kadar tedaviye devam edilir. Anti mikrobik ilâçlarla, B kompleks vitaminleri de verilir.
Nöbetler esnasında konvülsiyon, delirium, şuur kaybı, bulantı ve kusma olacağından hastanın yakından takibi gerekir. Bu dönemde sindirimi kolay gıdalarla beslenir.
Semptomlara göre kalp takviye edici, ateş düşürücü, ağrı kesici ilâçlar verilir. Su-elektrolit dengesi düzenlenir. Gerekirse kortizon verilir. Nekahet dönemi istirahata 10-15 gün devam edilir. E.K.G. ile miyokart kontrolü normale döndüğü tespit edildikten sonra yataktan kalkmaya izin verilir.
HUMMA-İ RACİA Korunma Yolları
CEVAP - Hastalık bildirimi yapılır. Korunma epidemik tifüstekinin aynıdır. Farklı olan bitle mücadele yanında kenelerle de mücadele edilir, insektisitlerle hayvanların ağıl ve ahırları ilaçlanır. Fetüsle ilgili diğer önlemler alınır, uzun yıllardan beri ülkemizde hummai racia vakasına rastlanmamıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder