Kolera Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etken, vibrio cholerae (vibrio kolera) dır. Kolera vibrionuda denir.
Kuluçka süresi 1-5 gündür, 5 saate kadar inebilir.
Kolera Belirtileri
CEVAP - Kolera etkeni, ince bağırsağa yerleşerek bağırsak mukozasını tahriş eder. Toksinleriyle bağırsak epitelini parçalayarak bol sıvı salgılanmasına sebep olur. Bol epitel ve transüda sebebiyle pirinç suyu görünümünde ishal vardır. Bulantısız kusma da önemli bir belirtidir. Hastalık akut başladığında şiddetli kusma ve bulantıya bağlı aşırı su kaybı olur. Cilt kuru ve buruşuktur. Böylece çamaşırcı kadın eli ortaya çıkar. Tansiyon düşer. bazen birkaç saat içinde şok ile ölüm olabilir.
Kolerada ateş yoktur. Hasta kısa sürede hâlsizleşir, ses kısılır, hızlı su ve elektrolit kaybına bağlı hızlı kilo kaybı, dehidratasyon, idrar azalması veya kesilmesi, şok ve böbrek yetmezliği görülür. Kas krampları vardır. Hastalığın 9-12. günlerinde ürtiker ve makûl tarzda döküntüler, siyanoz, reflekslerde yavaşlama görülür. Özellikle alkoliklerde huzursuzluk, sayıklama, şuur bozukluğu, delirme hâli olabilir. Kolerayı çok hafif geçirenlerde vardır.
Lâboratuvar bulgusu olarak, eritrosit ve lökosit sayısı artar, idrarın dansitesi yükselir. Kesin teşhis gaita kültürü ile konur. Kolerada lâboratuvar tetkiklerinde, dehidratasyona bağlı olarak lökosit ve eritrosit sayıları yüksektir, idrarda amonyak artar, üre azalır. Oligüri veya anüri vardır, böbrek fonksiyonları bozulur. Dışkıda bol epitel doku vardır, reaksiyon alkalidir
Kolera Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Koleranın ağır şekillerinde, hastanın bakımı oldukça zordur. Şuur bozukluğu, delirium, dışkı kontrolünün olmayışı bakımı güçleştirmektedir.
Kolerada hiç vakit kaybetmeden sıvı ve elektrolit denge sağlanır. Şoka karşı önlem alınır. Kan basıncı, nabız, derinin canlılığı, kusma ve kramplar takip edilir. Vibriyona etkili ilâçlarla tedaviye başlanır. Kolerada. çocukların bakımı çok daha önemli, çünkü su ve elektrolit kaybı çocuklarda daha ağır ve ciddî komplikasyonlara sebep olur. Özellikle 5 yaşın altındaki^ çocuklarda dehidratasyon daha çabuk gelişir ve tehlikelidir. Emzirilen çocuklar, emzirilmeye devam edilir. Kolera için hazırlanan özel sıvı tedavisi etkili ve uygulaması kolaydır. Kusması kesilen hastaya ağızdan gida vermeye başlanır. Bu gıdanın posası az, kalorisi yüksek olmalıdır. Hastalara alabildikleri kadar sıvı verilir. Kalsiyum, potasyum, sodyum ve klorür eksikliği giderilir.
Kolerada yatak yaraları çabuk oluşur. Yatak yaralarını önlemek için gerekli bakım mutlaka yapılır. İlâç olarak, doktorun önereceği ilâçlar verilir. 3 gün üst üste dışkı kültürü negatif çıkıncaya kadar hasta taburcu edilmez.
Kolera Korunma Yolları
CEVAP - Hekim kesin teşhisi koyduktan sonra, en seri haberleşme aracı ile bildirim yapılır. Hasta tecrit edilerek karantinaya alınır. Bu hastaların hasta hanede tecrit ve tedavisi mecburidir. Hasta atıkları ve kullandığı eşyalar dezenfekte edilir, hasta bakıcıları her bakımdan sonra ellerini dezenfektan maddelerle yıkar. Hastanın 5-6 gün öncesine kadar temas ettiği insanlar ve yaşadığı çevre araştırılarak hastalık kaynağı ile hastalığın bulaşabileceği şahıslar bulunmaya çalışılır. Kuşkulu kimseler portör muayenesinden geçirilir. Bulunan portörler hasta gibi tedavi edilir.
Kolera çıkan evin ve hastanın kullandığı tuvaletler, odalar dezenfekte edilir. Tuvalet çukurları ile vektörlerin teması kesilir. Hastanın dışkı, kusmuk ve diğer atıkları kapalı kaplarda toplanarak dezenfekte edildikten sonra tuvalet veya kanalizasyona dökülür. Sular klorlanır, pişirilmeden yenen sebze ve meyveler klorlu veya permanganatı suda bekletilerek yenir.
Kişisel hijyen ve hastalığın bulaşması hakkında toplum eğitilir. Koleranın gıdalarla bulaşabileceği unutulmamalıdır. Çevre şartları olumlu hâle getirilir, hudut ve sahiller hastalığın yayılmasını önleyecek şekilde kontrol edilir.
Koleranın aşısı var ancak, koruyuculuk değeri düşüktür. Sadece salgın tehlikesi olduğu zamanlarda 6. aylıktan itibaren 12 yaşına kadar olanlara 0.5 mi, daha büyüklere 1ml yapılır, en az 4 hafta sonra ikinci aşı yapılır. Koruyuculuk süresi 6 aydır. Salgın tehlikesi devam ediyorsa her 6 ayda bir doz aşı tekrarlanır. Oral yolla kullanılan yeni bir aşı üretilmiştir. Risk altındaki sağlam kimselere günde 1 gram tetrasiklin grubu ilâçlardan 1 hafta kadar verilerek bu süre içinde ilâçla koruma sağlanabilir.
Ülkemizde en son 1970 yılında İstanbul Sağmalcılar' da görülen kolera epidemisi sıkı tedbirler sonucu genişlemeden önlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder