AŞILANMANIN YARARLARI
CEVAP
1. İlaç endüstrisinin çok gelişmiş olmasına rağmen, bugün virüsler ile meydana gelen hastalıkların ilaçlarla kesin tedavileri bulunmamaktadır. Oysa, kızamık, kuduz, kızamıkçık, hepatit A ve hepatit B, poliomiyelit gibi birçok virütik hastalığın, yüksek oranda koruyuculuğu olan aşıları vardır.
2. Verem gibi bazı hastalıkların mikroorganizmaları, tedavilerinde kullanılan ilaçlara karşı direnç kazanarak tedavide güçlüklere sebep olurlar. Bu tür hastalıkların tedavileri zor, uzun süreli ve pahalıdır.
3. Aşılar ile enfeksiyondan korunma, hem kişi hem de toplum açısından en ucuz ve en kolay yoldur. Örneğin, verem hastalığından aşı ile, az masrafla ve kolay bir çalışma ile korunduğu hâlde tedavisi uzun süreli ve masraflıdır.
4. Aşılama; insanları hastalanmadan koruduğu için insanların sağlıkları kayba uğramaz, sakatlıklar önlenir. Örneğin, poliomiyelitte aşı ile koruma sağlanırsa felç olmaz. Difteri, kızamık, kızamıkçık gibi hastalıkların komplikasyonları sonucu, görme, işitme kayıpları, doğuştananomaliler görülebilir, aşılama ile bunlar önlenebilir (bu hastalıkların komplikasyonlarına bakınız).
5. Aşılama sonucu çiçek hastalığı bütün dünyada yok edilmiştir. Kuduz, verem, poliomiyelit, kızamık gibi hastalıklar aşılamaya önem veren ülkelerde görülmemekte veya az görülmektedir.
6. Aşılama; iş gücü kaybını önemli ölçüde azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlar.
7. Aşılama; eğitim-öğretim hizmetlerinin verimini artırır. Kızamık, kabakulak, poliomiyelit ve hepatit A gibi hastalıklar okul çağında sık görülür. Aşı ile korunma sağlanmazsa bu hastalıklardan dolayı okula devamsızlık artar.
8. Aşılama ile ilâç kullanımı azalır. Böylece hem ilâçların sağlığa olumsuz etkileri olmaz hem de ilaçlara harcanan masraflarla başka yatırımlar yapılır.
9. Aşılama ile bebek ve çocuk ölüm oranları azaltılır, sağlık seviyesi yükselir. Özellikle genç nüfusa sahip olan ülkemiz için bu çok önemli bir sağlık problemidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder