GİARDİAZİS Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, Giardia intestinalistir. Trofozoit ve kist şekilleri vardır. Bu parazit, karnı yüzeyindeki emici diskleri ile duodenum epitel hücrelerine yapışarak burada yaşar. Kist şeklinde dışkı ile dışarı atılan parazit, sindirim yoluyla alındıktan sonra duodenumda trofozoit şekline gelir, trofozoitler veya kistler enine bölünerek çoğalır. Safra kesesi ve safra yollarında da yaşayabilir. Besinini erimiş şekildeki insan besinlerinden alır. Kesin konak insandır, ara konakçı yoktur.
GİARDİAZİS Belirtileri
CEVAP - İnce bağırsakta ( en çok duedonumda) milyonlarca parazit bulunabilir. Buna bağlı olarak müküs salgısı artar. Protein, yağ ve yağda eriyen vitamin emilimi bozulur. Hastalık uzun yıllar hatta ömür boyu devam edebilir. Bu sebeple beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.
Belirtileri; bol yağ ve müküs içeren açık renkli kronik ishal, bazen kabızlık, karında kramp şeklinde ağrı, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, zayıflama, safra kesesi belirtileri (ağrı-tıkanma ikteri gibi), anemi, büyümede gerilik ile az da olsa ürtiker ve deri döküntüleri başlıca belirtilerdir.
GİARDİAZİS Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Özel bir hemşirelik bakımı yoktur. Tedavi; ilâçla tedavisi vardır. Ayrıca, A vitamini ve proteince zengin gıdalar verilerek beslenme eksikliği giderilmeye çalışılır.
GİARDİAZİS Korunma Yollarını Anlatınız.
CEVAP - Gıda ve su temizliğine önem verilir, hastalar tedavi edilir, hastalık ve bulaşma konusunda eğitim yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder