OKSİYÜRİASİS (OXYURIASIS-KIL KURDU) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni Enterobius vermicularistir.
Yaşam döngüsü 4-6 haftayı gerektirir ve birbirlerini izleyen kendi kendine bulaşmalar (oto enfeksiyon) olduğu için kuluçka süresini saptamak zordur.
OKSİYÜRİASİS (OXYURIASIS-KIL KURDU) Belirtileri
CEVAP - Parazit sayısı çoksa travmatik ve mekanik zararları vardır. Bağırsak epitelini tahriş ederek mikroorganizmalara giriş kapısı hazırlar. Alerjik ve toksik zararları da vardır.
Çok kez klinik belirti yoktur. Geceleri daha fazla olmak üzere anüs çevresinde şiddetli kaşıntı, bazen karın ağrısı, ishal, ıkıntı, iştahsızlık, kilo kaybı, rektum iltihabı ve dışkıda kan görülür. Bazen burun kaşıntısı, ağızdan salya akması, diş gıcırdatması ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilir.
Deride döküntüler, anemi, büyümede gecikme, toksemiye bağlı uykusuzluk, sinirlilik, üro-genital organlarda kaşıntı (özellikle kadınlarda) görülebilecek diğer belirtilerdir.
Kıl kurdu kolonun dışında vulva, vajen ve uterusa geçer. Hatta överlere ve periton boşluğuna da geçebilir. Ayrıca, hayvanlarda görülen kıl kurdu da vardır. Ancak, bu insanlara geçmez.
OKSİYÜRİASİS (OXYURIASIS-KIL KURDU) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tedavi anti paraziter ilâçlarla bütün aile bireyleri tedaviye alınır. Bir hafta sonra kontrol edilir, enfeksiyon devam ediyorsa tedavi tekrarlanır.
OKSİYÜRİASİS (OXYURIASIS-KIL KURDU) Korunma Yolları
CEVAP - Tırnaklar kesilir, özellikle el temizliği korunma da çok önemlidir. Yatak takımları ve iç çamaşırları sık sık değiştirilir, bu çamaşırlar kaynatılır ve ütülenir, sağlık eğitimi yapılır.
TENİYASİS (TAEINA SAGINATA) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, Taenia saginatadır.
Kuluçka süresi ergin şerit için 8-14 haftadır.
TENİYASİS (TAEINA SAGINATA) Belirtileri
CEVAP - Tenya bağırsak mukozasını zedeler, konağın besinlerine ortak olur. Bunun sonucu anemi ve beslenme bozuklukları görülür.
Başlıca sindirim sistemi belirtileri; açlık ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal veya kabızlıktır. Sinir sistemi belirtileri; sinirlilik ve uykusuzluktur. Ayrıca anemi ve zayıflama da görülebilir. Bazen halkaların külota düşmesi dışında hiçbir belirti görülmez. Tenyaya halk arasında abdest bozan da denmektedir.
TENİYASİS(TAEINA SAGINATA)Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tenya saginata, diklorofen, niklosamit gibi ilâçlarla tedavi edilir, ilâçlar yemekten önce ve yaşa göre alınır. Hastalar, ancak şeridin başı düştükten sonra kesin şifa bulur. İyi beslenmenin dışında özel bir bakımı yoktur.
TENİYASİS(TAEINA SAGINATA) Korunma Yolları
CEVAP - Korunmada sığır etleri iyice pişirilerek yenir. Özellikle çiğ sığır etiyle yapılan çiğ köfteyle bulaştığı unutulmamalıdır. Hastalığın bulaşma yollan ve korunması hakkında sağlık eğitim yapılır.
ANKİLOSTOMYAZ VE NEKATORYAN Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Ankilostomyazın etkeni Ancylostoma duodenale (anklostoma duodenale) beyaz, hafif pembemsi renktedir.
Nekatoryazisin etkeni, Necator americanustur.
ANKİLOSTOMYAZ VE NEKATORYAN Belirtileri
CEVAP - Deriden vücuda giren kurtçuklar (larva) deride dermatitis, papül, vezikül gibi tablolara sebep olur. Larvalar kan yoluyla sağ kalbe, buradan da akciğerlere geçer. Akciğerlerde ufak kanamalara, fazla larva olursa pnömoniye sebep olur. Akciğerlerden trakea ve farenkse gelen larvalar yutularak mide ve ince bağırsağa geçer, ince bağırsakta kancaları ile tutunarak yerleşip gelişir.
Vücuda alınan parazitler 2 ay sonra erişkin helmint hâline gelir. Dişleriyle bağırsak mukozasını tahriş ederek (dişleyerek) epitel hücre ve kanla beslenir. Yetişkin bir kancalı kurt, insandan bir günde 0.15 mi. kan emer ve 5 yıldan daha fazla bir süre bağırsağa yapışık olarak yaşayabilir.
Kan emme ve toksik etkileri ile demir eksikliği anemisine sebep olurlar. Ayrıca, bağırsakta açtıkları yaralardan başka mikroorganizmalar girerek yeni enfeksiyonlara sebep olurlar. Klinik belirti olarak; deride şiddetli kaşıntı, papül, vezikül, kırmızı plâklar ve döküntüler görülebilir. Deri belirtilerinden bir hafta sonra (akciğerlerde) öksürük, ses kısıklığı, balgam görülür.
Etkenin ince bağırsakta yerleşmesi sonucu; bulantı, kusma, hazım bozuklukları, ishal, kabızlık, dışkıda kan, özellikle aç karnına mide ağrıları, karında şişlik, bünyede zayıflık ve anemi görülür. Anemi sonucu, baş dönmesi, dalgınlık, kalp yetersizliği, uykusuzluk görülür. Sürekli veya düzensiz ateş, apandisit ve çocuklarda büyüme geriliği de belirtiler arasında sayılır. Kanda eozinofillerin yüksek olması ve dışkıda kan bulunması önemli lâboratuvar bulgularıdır.
ANKİLOSTOMYAZ VE NEKATORYAN Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tedavide etkili ilâçlar vardır. Tek dozla veya daha uzun süreli tedavi şekilleri vardır. Tedaviden iki hafta sonra dışkı kontrolü yapılır, etken varsa tedavi tekrarlanır. Anemi ve komplikasyonlar varsa bunlara yönelik tedaviler uygulanır. Özel bir bakımı yoktur. Beslenmeye önem verilmesi gerekir.
ANKİLOSTOMYAZ VE NEKATORYAN Korunma Yolları
CEVAP - Hastalar tedavi edilerek etkenin çevreye yayılması önlenir. Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dışkının çevre ile temasının kesilmesi (kanalizasyon veya tuvalet atıklarının tarla, bahçe sulama veya gübrelemede kullanılmaması), toprakta larvaların öldürülmesi, toprakla deri temasının engellenmesi, halkın parazitler ve bulaşma yolları konusunda eğitilmesi önemli korunma yollarıdır.
KİST HİDATİK Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Kurt, köpek ve diğer etobur hayvanların ince bağırsağında yaşayan, çok ufak, yassı bir şerittir. Etkeni, Echinococcus granülosustur.
Kuluçka süresi, kistlerin sayısına ve yerleştiği organa göre aylarca hatta yıllarca sürebilir.
KİST HİDATİK Belirtileri
CEVAP - Etkenin yerleştiği organlarda, birçok kurtçuktan oluşan kist hidatik denen kitle oluşur. Yerleştiği organa göre belirtiler görülür. En çok ağrı vardır. Karaciğerde; ağrı, sarılık, akciğerde; öksürük, solunum güçlüğü, deride; döküntüler ve alerjik belirtiler görülür. Kısaca etkenin yerleştiği organlarda lokal belirtiler görülür.
Kist etrafında berrak bir sıvı toplanır. Bu sıvının kesesi ve kist parçalanırsa anafilaktik şok oluşabilir. Ayrıca, kurtçuklar kalp ve beyin gibi organlarda da tahribat yaparak, hastayı ölüme götürebilirler. Anemi ve eozinofili artışı diğer lâboratuvar bulgularıdır.
KİST HİDATİK Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Kesin tedavi cerrahîdir. Kist hidatik cerrahî yöntemle çıkarılır. Kist tamamen ve patlatılmadan çıkarılmalı. Kistler patlayıp çevre dokularla temas ederse buralarda yeni kistler oluşur.
KİST HİDATİK Korunma Yolları
CEVAP - Bulaşmanın ekinokok yumurtaları ile kontamine olan sebzelerle ve enfekte köpek dışkısı ile kontamine olan eşyalarla ve köpek tüyleri ile ağız yoluyla olduğunu belirtmiştik.
Korunmada bu bulaşma yollarına yönelik önlemler alınır. Başı boş köpekler kontrol altına alınır, etken köpeklere çiğ hayvan etleri ile bulaştığından bunlara çiğ et (özellikle karaciğer) yedirilmez. Ev köpekleri bakım ve kontrolden geçirilir, onlarla yakın temastan kaçınılır. Hijyen kurallarına uyulur, eğitim yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder