KIZAMIK (Rubeola) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni miksovirüslerden (RNA virüslerinden) kızamık virüsüdür.
Kuluçka süresi 10-14 gündür. Vücut direnci düşük kişilerde 7 güne kadar iner. Gamma globülin verilenlerde 21 güne kadar çıkabilir. ortalama 10-11 gündür.
KIZAMIK (Rubeola) Belirtileri
CEVAP - Kızamık virüsü solunum yolu ve konjunktivadan girdikten sonra lenfoid dokular, burun, boğaz ve trakea mukozasında yerleşir. Ayrıca RES ve kanda da bulunur. Bu dokulara yerleşip çoğaldıktan sonra kuluçka süresini tamamlayarak hastalık tablosunu oluşturur. Bu tablo üç devrede incelenir.
- Nezle devri (prodromal dönem): Preekzantem devre de denilen bu sürede görülen başlıca belirtiler; yüksek ateş, nezle, burun akıntısı, kuru öksürük, konjunktivit, fotofobi, hâlsizlik, sinirlilik, iştahsızlık, baş ağrısı, titreme, huzursuzluk, gözlerde kızarıklık, sulu göz, paslı dil ve ses kısıklığıdır.
b. Döküntü devri (ekzantem dönem) : Hastalığın 4-5. günündesaçlı deriyle saçsız derinin birleştiği yerden, önce kulak arkası ve alındanbaşlayarak makülo-papüler tarzdaki (basmakla kaybolmayan) döküntülerlebu dönem başlar. Döküntüler çıktığında ateş tekrar yükselir. Koplik lekeler
çoğu zaman bu devrede kaybolur, bazen bir iki gün daha sürebilir.
çoğu zaman bu devrede kaybolur, bazen bir iki gün daha sürebilir.
c. İyileşme devri (konvalesan dönem) : Döküntülerin sönmesi ve
ateşin normale düşmesi ile başlar. Hasta kendini iyi hisseder, neşesi veiştahı düzelir. Bu dönem 6-7 gün sürer. Döküntü yerinde hafif mor lekelergörülür. Bunlar da bir iki hafta içinde kaybolur. Döküntü yerleri kaşımasebebi ile kanamış ise bu süre daha da uzar.
ateşin normale düşmesi ile başlar. Hasta kendini iyi hisseder, neşesi veiştahı düzelir. Bu dönem 6-7 gün sürer. Döküntü yerinde hafif mor lekelergörülür. Bunlar da bir iki hafta içinde kaybolur. Döküntü yerleri kaşımasebebi ile kanamış ise bu süre daha da uzar.
KIZAMIK (Rubeola) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Etken virüs olduğundan spesifik tedavisi yoktur. Kızamık çocukluk çağı hastalığıdır. Vücut direncini kırması sebebiyle hastaların bakımı çok önemlidir. İyi bir bakımla komplikasyonlar oluşmadan hastalık şifa ile sonuçlanır.
Ateş düşünceye kadar yatak istirahatı sağlanır. Ateşi düşürmek için hasta ince giydirilir. Çocuklara parasetamol, büyüklere aspirin verilir, (ateş konvülsiyon yönünden çok önemlidir) hastanın odası havalandırılır, nemi 32 ise su buharı ile nemlendirilir, özellikle larenjit varsa havanın nemlendirilmesi çok önemlidir.
Fotofobi olduğundan oda fazla aydınlık olmamalı, oda ısısı 18-20 °C olmalı. Gözler asitborikle temizlenir, çay banyosu yapılabilir, gerekiyorsa göz damlası damlatılır. Burun için damla veya serum fizyolojik damlatılabilir. Öksürük için ekspektoran türü şuruplar verilir. Çocuklara kodeinsiz şurup verilir, fazla kaşıntı varsa antihistaminikler verilir. Takibi yapılamayacak (Örneğin, köye gidip gelemeyecek) hastalara komplikasyon oluşmaması için antibiyotikler verilebilir.
Kızamıkta, beslenme de çok önemlidir. Kalori, mineral ve vitamin değeri yüksek, sulu gıdalar verilir. Çocuklara sert gıdalar verilirse yutma esnasında zaten hassas olan boğaz tahriş olur, bu da yeni enfeksiyonlara ve çocuğun kusmasına neden olur. Çocuklara kaliteli protein ve A vitamini bol gıdalar verilir.
KIZAMIK (Rubeola) Korunma Yolları
CEVAP - Kızamık virüsü dış şartlara dayanıksız ve kaynağı sadece insandır. Buna rağmen hastalığın hem damlacık ve hava yolu ile bulaşması hem de çok bulaşıcı olması sebebiyle klasik yöntemlerle hastalıktan korunmak zordur. Oysa, iyi bir aşılama hizmetiyle kızamıktan korunmak bir çok enfeksiyon hastalığına göre çok kolaydır.
Kızamık çoğu zaman endemi ve epidemi yapmaktadır. Bazen ise bir kızamık olgusu bir endemi veya epideminin habercisi olabilir. Bu nedenle hastalığın bildirimi mecburi ve çok önemlidir. Bildirimle birlikte hassas olan toplumlarda risk altındaki kişilere gamma globülin yapılır. Şüpheli veya hasta ile temastan sonra 24 saat içinde 0,25 mi / kg hesabıyla gamma globülin verilirse hastalık önlenir. İlk temastan sonra 6. güne kadar yapılırsa hastalığı önler veya hafif geçmesini sağlar. Gamma globülinle sağlanan pasif bağışıklık üç ay sonra kaybolur. Bu nedenle bu kişilere aşı yapmaya engel bir durum yoksa 3 ay sonra canlı kızamık aşısı yapılır.
Gamma globülin, aşı kontrendikasyonu olanlara, kızamık komplikas-yon tehlikesi olanlara, kızamık hastası ile temas etmiş hassaslara yapılır. Bu kişiler kızamık hastaları ile tekrar temastan sakmmalıdır.
Hastalar teşhis edilir edilmez tecrit edilir. Sağlamların hasta odasına girmeleri yasaklanır. Tecrit, döküntüler görüldükten sonra 5 gün devam eder. Hastaların kullandığı eşyalar dezenfekte edilir. Hastanın oyuncakları sabunlu su ile yıkanmadan başka çocuklara verilmez. Hastalık bulaşma yolları hakkında eğitim yapılır, fazla hassas çocuk bulunan bölgelerdeki okullar salgın tehlikesinde kapatılır.
Kızamıktan korunmada beslenme de oldukça önemlidir. Beslenme bozukluğu olan çocuklarda kızamık daha ağır seyreder. Komplikasyon ve ölüm oranı yüksektir.
Kızamık, küçük çocuklarda büyümenin duraklamasına, protein-enerji malnütrisyonuna, A vitamini yetersizliğine ve hastalıktan sonra 4 ay süren bağışıklık kaybına (direnç kırılmasına) neden olmakta, buna bağlı olarak zeka geriliği ve körlük oluşabilmektedir. Kızamık A vitamini yetersizliğine, A vitamini yetersizliği de kızamığın şiddetli geçmesine sebep olmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde kızamık çok az görülürken geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde hemen herkes kızamık hastalığını geçirir. Hassas sağlam kişileri, kızamık hastalığından korumanın hemen hemen tek yolu kızamık aşısı yapmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder