Kanserin Erken Belirtileri Nelerdir?
CEVAP - a. Şişlikler, vücudun herhangi bir yerinde sonradan meydana gelen
sebepsiz şişlikler (ur),
sebepsiz şişlikler (ur),
b. İyileşmeyen yaralar,
c. Ben ve siğillerdeki büyüme, renk ve şekil değişiklikleri,
ç. Bir sebebe bağlanamayan ses kısıklığı ve yutma güçlüğü,
d. Anormal kanamalar,
e. Tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler (ishal, kabızlık vb.),
f. Nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama,
g. Kişinin kendini sürekli halsiz, yorgun ve bitkin hissetmesidir.
Değişik Organ Kanserleri Ve Belirtileri Nelerdir?
CEVAP- a.Deri kanserleri: Her iki cins de en çok görülen kanser türüdür.
Güneş ışınları, x ışınları, sürekli tahriş ve kalıtsal faktörlere bağlı olarak görülür.
Güneş ışınları, x ışınları, sürekli tahriş ve kalıtsal faktörlere bağlı olarak görülür.
b. Meme Kanserleri: Deri kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Genellikle memedeki ağrısız şişliklerle kendini gösterir. Memede şekil bozuklukları, meme başında çekilme, çıkıntı, kızarıklık ve kanama gibi belirtiler de görülür.
c. Akciğer Kanseri: Sinsi seyreden ve hızlı ilerleyen kanser türüdür. Deri kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen ve ölüm oranı çok yüksek olan kanser şeklidir. % 80-90 sigara içenlerde görülmektedir. Akciğer kanserlerinde çok değişik belirtiler olmakla birlikte, kanlı balgam,nefes darlığı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, sebepsiz ateş ve terleme sık görülür.
ç. Sindirim Sistemi Kanserleri: Mide kanserinde; hazımsızlık, bulantı, kusma, iştahsızlık ve zayıflama görülür.
Özefagus kanserinde; yutma güçlüğü, iştahsızlık, zayıflama ve kusma vardır. Ağız ve yutak kanserinde; iyileşmeyen yaralar ve yutakta cisim hissi vardır.
Kalın barsak kanserinde; dışkı da kan, dışkılama şeklinde değişiklikler, iştahsızlık, zayıflama ve kansızlık görülür. Pankreas kanserinde; sırta vuran karın ağrıları, aşırı zayıflama ve sarılık vardır.
Karaciğer kanserinde; karaciğer büyümesi, ateş ve sarılık belli başlı belirtileridir.
d. Kadın Üreme Organları Kanserleri: Kanama, akıntı, ağrı en
önemli üç belirtisidir.
önemli üç belirtisidir.
e. Baş ve Boyun Kanserleri: Kanserin yerine göre değişik belirtilergörülür. Üst dişlerde ağrı, damakta şişlik, burun tıkanıklığı ve akıntı, yüzdeuyuşukluk, işitme kaybı, lenf bezlerinde şişme ve gırtlak kanserinde ses
kısıklığı görülür.
kısıklığı görülür.
f. Kan Kanserleri: Ateş, deride morarmalar, kanamalar ve lenfbezlerinde büyüme görülür.
KANSER de Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hemşirelik hizmetlerinde, bakım ve tedavi kadar önemli olan bir konuda, hasta ve yakınlarındaki kanser korkusuna bağlı ruhsal bozuklukların önlenmesi ve hafifletilmesidir.
Erken teşhis, uygun tedavi yanında hastaların rahat ve huzurlu bir ortamda iyi beslenmesi de iyileşme şansını artırır. Bu nedenle iyi bir hemşirelik bakımı ile hastaların rahatı ve huzuru sağlanmalıdır.
Kanser tedavisinde günümüzde bir çok yöntem kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi, ışın tedavisi (radyoterapi), ilâç tedavisi (kemoterapi) ve immünoterapi (bağışıklığı güçlendirme) en sık kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunların biri veya bir kaçı birlikte uygulanabilmektedir. Ayrıca beslenmenin de kanser tedavisinde çok önemli yeri vardır.
Kanserde hastaların besin ihtiyacı artar. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa vücut besin depolarını kullanır ve vücut direnci düşer. Bu durumda kanserli hastalar enfeksiyon hastalıklarına da kolay yakalanırlar.
Kanserin çok türü olduğu için beslenmesinde de farklılıklar vardır. Kanserde beslenmenin önemli özellikleri şunlardır;
Kanserde mekanik, fizyolojik ve psikolojik nedenlerle iştah azalır, gıda alımı güçleşir. Bu nedenle beslenmenin önemi hastaya anlatılır. Hacmi az, gıda değeri yüksek yiyecekler az az ve sık sık verilir. Örneğin, yumurta, tavuk, balık, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, kuruyemiş, tahin, susam vb.
İştah artırıcı olarak az limon, sirke, nane, kekik vb. eklenebilir. Salgı artırıcı olarak limon ve turunçgiller verilir.
Sigara, alkol, acı, tuzlu, asitli ve sıcak yiyeceklerden kaçınılır. Yutma güçlüğüne karşı sulu gıdalar verilir. Ağız temizliği önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder