Toksoplasmosis Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Toksoplâzmosisin etkeni Toxoplasma gondiidir. Bu etken hücre içinde yaşayan protozoa grubundan bir parazittir.
Kuluçka süresi tam olarak bilinmemekle birlikte muhtemelen iki hafta ile birkaç aydır.
Toksoplasmosis Belirtileri
CEVAP - Hastalık belirtileri klinik şekillere göre değişiklik gösterdiğinden belirtiler klinik şekiller bölümünde açıklanacaktır.
4. Klinik Şekilleri
Toksoplâzmanın iki klinik şekli vardır.
a. Konjenital toksoplâsmozis: Doğuştan olan hastalık şeklidir. Bazen hiç belirti olmazken, bazen hafif veya ağır klinik belirtiler görülür. Düşük ve ölü doğum olabilir. Yeni doğan bebekte ateş, sarılık, dalak ve karaciğer büyümesi, göz, hareket ve sinir sistemi bozuklukları vardır. Mikrosefali ve hidrosefali görülebilir.
b. Akkiz (sonradan oluşan) toksoplâzmozis: Çoğu hastalarda belirti yoktur. Belirti olanlarda; bulantı, kusma, baş ağrısı, havale (ateşli veya ateşsiz), makülo-papüler döküntü, lenfadenopati vardır. Lenf bezteri ağrılı ve şiştir. Bazen de pnömoni, hepatit ve menengo-ansefalit belirtileri ile delirium görülebilir.
Toksoplasmosis Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hastalığın hafif ve kronik şekillerinde tedavi gerekmeyebilir. Akut şekilde hastalıklı doğan bebeklerde ve hamilelerde ilâçla tedavi gerekir.
Toksoplâzmozis, düşük, erken doğum, ölü doğum ve doğuştan anomalilere sebep olduğundan, hastalık gebelerde daha önemlidir. Bu ! konuda farklı görüşler olmakla birlikte gebeliğin ilk iki ayında annede akut toksoplâzmozis varsa gebeliğin sonlandırılması görüşü yaygındır.
Bu hastalığın fetüse etkisi konusunda farklı görüşler vardır. Kronik şeklinin fetüse geçtiği gösterilememiştir. Ancak, akut şeklinin fetüse etkili olduğu bilinmektedir.
Komplikasyon yoksa hastalara ilâç tedavisi dışında özel bakım gerekmez.
Toksoplasmosis Korunma Yolları
CEVAP - Toksoplâzmozis, yaş, cins, ırk ayırımı gözetmez ve hastalık Antarktika dışında dünyada oldukça yaygındır. Ülkemizde %11-40, Fransa'da daha yüksek oranda görülür.
Bu hastalığın bilinmeyen yönlerinin çok olması sebebiyle korunmanın önemi artmaktadır. Kişisel hijyen kurallarına uyulur, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarıyla kirlenebilecek gıda ve eşyalardan korunulur, etler iyi pişirilerek yenir, gebelerin çiğ etlerle teması kesilir. Hastalar tedavi edilir. Hastalık hakkında sağlık eğitimi yapılır. Hastalığın aşısı yoktur ve bildirimi zorunludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder