21 Mayıs 2012 Pazartesi

KÜRESEL ISINMA ve SONUÇLARI


KÜRESEL ISINMANIN ve SONUÇLARI

*Küresel ısınma Everest’i Eritti


                Araştırmalara göre Everest Dağı’nın zirvesindeki buzların erimesi son 20 yılda başladı.Küresel ısınmayla ilgili bir çalışma çerçevesinde Everest Dağı’nda araştırma yapan Birleşmiş Milletler destekli dağcı grubu,8848 metre yüksekliğindeki dağın üzerindeki buz kütlesinin,önemli ölçüde erimiş olduğunu açıkladı.Araştırma ekibi,zirvedeki birkaç noktada bulunan su kümelerinin birleşerek büyük bir göl olduğunu bildirirken,Nepal Dağcılık Birliği de ,zirvedeki erimenin özellikle son 20 yıl içinde yoğunlaştığını ifade etti.Göllerin buzul sularını taşıyamayarak taşkınlara neden olduğunu söylüyor.Birleşmiş milletler çevre Programı tarafından kısa bir süre önce açıklanan rapora göre, Nepal ve Bhutan’daki Himalaya gölleri sürekli doluyor ve birkaç yıl içinde bu göllerin yataklarından taşarak sellere yol açacağı tahmin ediliyor.(08.06.2002 Radikal gazetesinden alınmıştır.)

*Arabistan’da yaz sıcağında kar fırtınası,75 yaralı


                Suudi Arabistan’ın Güney kesimlerine, Asur Bölgesine yaz mevsiminde hiç görülmedik şekilde kar yağdı. Yaklaşık 3 bin metre yüksekliğindeki ulusal parkta piknik yapmakta olan binlerce kişi, kar fırtınasına yakalanınca neye uğradığını şaşırdı. Kar fırtınası 75 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Kar yağışı nedeniyle bölgedeki kara yoları kapandı. Suudi Arabistan’da hava sıcaklığının 50 dereceye yaklaştığı bu mevsimde ilk kez kar yağdı. (23.07.2001 Hürriyet gazetesinden alınmıştır.)

*İspanya’da sıcaklık aniden 17° yükseldi


                Fas’ın Akdeniz kıyısında İspanya’ya ait Melilla bölgesinde, ilginç bir atmosfer olayı yaşandı. Hava sıcaklığı,iki kez olmak üzere birkaç dakika içinde 17 derece birden yükseldi. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü’nün açıklamasına göre, sat 08:30 sularında kasabanın üzerine sıcak hava dalgası çöktü. Sıcaklık birkaç dakika içerisinde 24’ten 41 dereceye yükseldi. Bundan 1,5 saat sonra aynı şey yeniden meydana geldi. Sıcaklık beş dakika içinde 23’ten 38 dereceye çıktı, 15 dakika sonra normale döndü. Ani hava değişimi  fırtınayı beraberinde getirdi. Meteoroloji yetkilileri, bu tür doğa olaylarının çok ender olarak meydana geldiğini kaydettiler.

*Kuzey kutbu yeşilleniyor

                Alaska’da araştırma yapan bilim adamları küresel ısınma yüzünden bölgede yeni bitki oluşumları ve tundralar görüldüğünü söyledi. Havadan çekilen fotoğraflara göre,yeşil alan oranı son 50 yılda iki katı arttı. Uzmanlar kuzeye çoğalan yeşilliğin, tropik bölgelerinde çölleşmesi anlamına geldiğini söylüyorlar. Alaska’daki yeşillenme, iklim değişikliğinin beklenmeyen etkilerinden biri olarak görülüyor. (01.06.2001 ntvmsnbc)

*Şili’de ozon alarmı verildi


                Antartika üzerinde ozon deliği giderek büyüyor. Şili’nin Punta Arenas kentinde halk, gündüz saat 11:00 ile 15:00 arasında dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıldı. Antartika üzerinde bugüne kadar en büyük haline ulaştığı saptanan ozon tabakası deliğinin tahdidi üzerine güneşin zararlı morötesi ışınlarına maruz kalan Şili’nin Punta Arenas kentinde alarm verildi. (10.10.2000 ntvmsnbc)

*Ozon tabakasının rekor düzeyde inceldiği açıklandı


                Hollanda meteoroloji Enstitüsü, Hollanda, İngiltere ve İskandinav ülkeleri üzerindeki ozon tabakası kalınlığının rekor düzeyde inceldiğini açıkladı.
Enstitünün ölçümlerine göre, adı geçen ülkeler üzerinde bugüne kadar ozon tabakası hiçbir zaman bu denli incelmedi. Enstitü, bu ülkeler üzerinde normal koşullarda bu dönemde ozon tabakasının kalınlığının 290 dolayında olması gerekirken 198 dobsana gerilediğini saptadı.
                Sonbaharda genellikle ozon tabakasında bir incelme görüldüğünü bildiren Enstitü, bu kez rüzgar ve soğukla daha çok bulut oluşmasının da bu incelmeyi arttırmış olabileceğini tahmin ediyor. Hollanda ve İngiltere ile İskandinav ülkeleri üzerinde ozon tabakası incelirken, Alaska ve Kanada üzerinde ozon tabakasının normalin üzerinde kalın olduğu belirtildi.Yeryüzü sıcaklığı açısından önem taşıyan ozon tabakasının, genellikle havada oluşan kirlenmeye bağlı olarak inceldiği tahmin ediliyor. Ozon tabakasındaki incelme, yeryüzü sıcaklığının artmasına neden oluyor.
                Ozon tabakasındaki deliğin şu anda ABD yüzölçümünün 3 katına ulaştığı belirtiliyor. İnsan yapımı gazların yanısıra, güney yarımkürenin bahar mevsiminde stratosferde meydana gelen çok düşük sıcaklıklarda ozon tabakasındaki deliği genişletiyor. 1989 yılında imzalanan  Montreal Protokolü’ne imza atan ülkeler ozon tabakasına zarar veren gazların üretim ve tüketimini durdurdu, ancak bunun somut etkisini görebilmek içim yaklaşık 20 yıl gerekiyor. Ozon tabakasının incelmesiyle yeryüzüne daha çok ulaşan ultraviole ışınlarsa insanlarda deri kanserine yol açarken, bitkilerin gelişimini de olumsuz etkiliyor.(02.12.1999 Hürriyet)

*Adalar yok oluyor


                Küresel ısınma yüzünden üç ada Pasifik Okyanusu’nun sularına gömüldü. Bilimciler, küresel ısınmanın gerçek olduğu ve dünya ısındıkça, okyanusun seviyesinin yükseleceğini belirtiyorlar. Pasifik Okyanusunda Kiribati bölgesine ait iki ada, Tebua Tarawa ve Abnuena denizin dalgaları arasında gözden kayboldular. Güney Pasifik Bölgesel Çevre Programı kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Kiribati ve komşu ada Tuvalu’da başka adalar da kaybolmak üzere.
                Hint okyanusundaki Maldiv adalarındaki durum da yaklaşık olarak aynı. İnsan yerleşimi olan 200 adanın üçte birinde kumsallar dalgalara kapılıp yok oluyor. Denizler yükseldikçe, fırtınalar, dalgaları dar kumsallara taşıyacak ve toprağı alıp götürecek. Ve dünya ısındıkça, fırtınaların sayısının da artması bekleniyor.

*Dünyamız kararıyor


                Artan hava kirliliği nedeniyle dünya yüzeyine ulaşabilen güneş ışınlarının yüzde yirmi oranında azaldığı belirlendi. NASA Uzay Bilimleri Enstitüsü bilimadamları, dünyanın artık küresel ısınma nedeniyle daha sıcak olmasının yanı sıra, çok daha karanlık da olduğunu belirledi. Bilimadamları, hava kirliliğinin daha büyük bulut tabakaları oluşturduğunu, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının bir bölümünün hava kirliliği ve kalın bulut tabakasına çarparak uzaya geri gönderildiğini saptadı. Uzmanlar bu duruma “küresel kararma etkisi” adını verdi. Küresel kararma, güneş enerjisinin etkin kullanımını azaltabileceği gibi, bitkilerle ağaçların büyümesini de etkileyecek. Atmosferdeki sülfat, karbon ve is oranlarının hızlı artışının bu etkiyi yarattığını belirtiyor.(18.12.2003 ntvmsnbc)

*Gezegenimiz son 5 yıldır eskisinden daha hızlı dönüyor


                Bilimadamlarının hesapları dünyanın kendi çevresinde dönüşünü daha hızlı tamamladığını gösterdi. Dünyamız 20. yüzyılın başlarından itibaren küresel ısınmanın da etkisiyle daha hızlı dönmeye başladı.(27.12.2003 nethaber.com)

GELECEKTE BİZİ NELER BEKLİYOR?


2080 Yılının senaryoları…

                Hadley İklim Tahmin ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan raporda, küresel ısınmaya yol açan gazların emisyonlarının düşük, orta ve yüksek çıkması durumlarına göre farklı senaryolar geliştirerek, önümüzdeki yıllarda yaşanacak iklim değişiklikleri konusunda tahminlerde bulunuyorlar. Rapora göre 2080 yılına gelindiğinde: İngiltere’de yıllık ortalama hava sıcaklığı 2 ile 3,5 arasında artacak, ılık yazlar artarken, çok soğuk kışlar azalacak, kışlar daha yağışlı geçerken, yazlar kurak yaşanacak. Yüksek emisyon senaryosu gerçekleşirse topraktaki nem oranı yazları yüzde 40’ın altına düşecek ve tarım konusunda ciddi sorunlar yaşanacak. Birleşik Krallık’ta kar yağışı azalacak. İskoçya’da bu azalma yüzde 60 ile 90 arasında olacak. Birleşik krallık çevresinde deniz seviyesi 26 ile 86 santim arasında yükselecek.(26.04.2002 ntvmsnbc)

Dünyanın en sıcak sorunu…


                Küresel ısınma önümüzdeki 50 yılda belirgin bir iklim değişikliğine yol açacak. Doğa insanoğlunun kontrolünden çıkacak. Florida ve ABD’de fırtınalar artacak. Ortadoğu’da su sıkıntısı başlayacak. Nil deltası yok olacak. Dünya yeni bin yıla siyasi haritadaki değişiklikler ve karmaşayla giriyor. Son yıllara kadar değişmez sandığımız coğrafi harita da yavaş yavaş değişiyor. Sera etkisi nedeniyle dünya ısınıyor, sular yükseliyor, ormanlar azalıyor, çöller genişliyor. Karbondioksit “üretimi” böyle giderse insanoğlu önümüzdeki yüzyılın ikinci yarısında kendi türünün varlığını tehdit eder duruma gelecek.(18.07.1999 Hürriyet)

96 yıl sonra dünyamız yaşanmaz olacak…

                Küresel ısınma yüzünden yüzyılın sonunda yeryüzünde insanların yaşayacağı tek bir yer kalmayacak. İnsanlık yok olacak. Bu ifade İngiltere başbakanı Tony Blair ‘in bilim danışmanı Sir David King’in hükümet için hazırladığı yeni raporun sonuç bölümünde yer alıyor. King, 2100 yılında memelilerin yaşayacağı tek yerin Antartika olacağını ve dolayısıyla insanların yaşamlarını daha fazla devam ettiremeyeceğini belirtti. Ayrıca King, dünyanın 60 milyon yıl önce insan hayatının sürmesinin imkansız olduğu ve buzların bulunmadığı ilk sıcak periyot dönemine girdiğini belirtti. Durum, son derece kritik ve acilen önlem paketleri hazırlanması gerekiyor. Atmosferdeki iklim değişikliğine yol açan karbondioksit miktarının geçmiş 420 bin yıldan yüzde 50 daha fazla olduğunu söyleyen King; “Dünya 60 yıl boyunca daha da ısınacak. Yeryüzünde hiç buz kütlesi kalmayacak” dedi. King, hükümetin biran önce toplanarak bu konuda acil önlemler alması gerektiğinin altını çizdi. Daha önce Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un hazırladığı iklim raporu dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Pentagon raporunda buzulların tamamen eriyeceği, açlık ve su yüzünden savaşlar çıkacağı öngörülürken, İngiltere’nin buzul çağına gireceği açıklanmıştı.

 

Dünyayı bekleyen felaketler dizisi…


*Hollanda’yı sular kaplayacak. Pentagon raporuna göre 2007 yılında çıkacak olan dev fırtına, Hollanda kıyılarını vuracak ve ülkenin geniş bir bölümü yaşanmaz hale gelecek. Lahey yok olacak.
*Avrupa donacak. Ancak ABD ve Avrupa kıtasında sıcaklık 35 santigrat dereceyi geçtiği gün sayısı da artacak. İklimdeki dengesizlikler, tarımı ve ülke ekonomilerini vuracak. İngiltere soğuk ve kurak olacak, iklim Sibirya’ya benzeyecek.
*Kıyı kentleri tehlikede, deniz kabaracak, kıyılardaki Avrupa kentleri, yükselen suların altında kalacak.
*Ülkeler parçalanacak, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya kuraklık ve iç karışıklık yüzünden iç karışıklıkların pençesinde dağılacak. Kitlesel yağma olayları başlayacak.
*Su savaşları çıkacak, suya sahip olmak için savaşlar çıkacak. Nil, Tuna ve Amozon nehirleri çevresi, savaş alanına dönecek.
*Nükleer silahlanma yayılacak, su ve enerji kaynaklarını korumak için Japonya, Almanya, Kuzey Kore, Güney Kore, İran ve Mısır nükleer silah geliştirecek.
*Yaşamak için savaşılacak, din, ideoloji ya da ulusal onur gibi gerekçelere dayanan savaşlar tarihe karışacak, savaşların tek amacı “hayatta kalmak” olacak.
*Kitlesel göçler başlayacak, ABD ve Avrupa kuraklığın 400 milyon insani tehdit edeceği Afrika’dan kitlesel göç akınlarıyla boğuşacak. Zengin ülkeler, göçten korunmak için birer “kale” olacak. İskandinav ülkelerinden de güneye göç başlayacak.8200 yıl önce iklim değişikliğinin yol açtığı dev kitlesel göçün bir benzeri yaşanabilir.
*Milyonlarca insan ölecek, 20 yıl içinde dünyanın doğal kaynaklarının, nüfusu besleme kapasitesi azalacak. Savaş ve açlık nedeniyle milyonlarca insan ölecek, sonunda yeryüzünde doğal kaynakların besleyebileceği sayıda insan kalacak.

Küresel ısınmadan karlı çıkacaklar…


                Küresel ısınmanın kötü sonuçları yanında bazı alanlarda olumlu sonuçlarından da söz ediyor bilimadamları. Şaşırtıcı ama öyle. Doğada saf iyi yada saf kötü şeyler yok. Doğa bir sistem içinde hareket ediyor. Karbon döngüsüyle yaşayan bitkiler atmosferdeki karbondioksitin artmasıyla karlı çıkacak. Diğer oranların aynı kalması ve yalnızca karbondioksitin iki katına çıkmasıyla tarım ürünleri yüzde 10 ile 50 artacak. Isınmak için çok para harcayan soğuk iklim ülkeleri ılıman iklim kuşağına girdiğinde yakıt masrafları azalacak. Kurak iklim kuşağında yer alan ülkeler ılıman, yağışlı iklim kuşağına geçince su sorunları kalmayacak. Sıcaklığın arttığı soğuk ülkelerde yerleşime açılamayan bölgeler nüfus patlamasıyla karşılaşacak. Bol yağış alan kuşakta kalacak ülkeler orman alanlarını da artırma olanağı bulacak. Yani olumlu yanları da var işin ama sağlıkla ilgili problemler hemen hemen tüm ülkelerde artacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder