13 Şubat 2012 Pazartesi

DİFTERİ (KUŞPALAZI) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP- Difterinin etkeni Corynebacterium diphtheriae (korino bakterium difterya) dır. Klebs-Löffler basili de denir.
Kuluçka süresi ortalama 2-4 gün, vücut direncine ve basillerin virülansına göre 1-7 gün arasında değişir.
 DİFTERİ (KUŞPALAZI) Belirtileri
CEVAP - Difteri basilleri, hassas insana bulaştıktan sonra, tonsilla veya lenf bezlerine yerleşir, ürer ve ekzotoksin salgılar. Bu ekzotoksinler, kan ve lenf yoluyla vücuda yayılır ve komplikasyonlara sebep olur. Esas klinik belirtilerde bu komplikasyonlarla görülür. Ekzotoksinler, lokal dokuları etkileyerek hücre yapısını bozar. Burada fibrin, ölü hücre, lökosit ve eritrositler toplanarak üstünde psödomembran (yalancı zar) oluşturur. Bu zar, fibrinle dokulara bağlandığı için kolay kaldırılamaz. Eğer zar kaldırılırsa altı kanar, bu da anjinlerle difteri arasındaki önemli bir farklılıktır.

Difteride hastalığın yerleştiği yere göre değişik belirtiler görülür. Bu belirtiler üç dönemde incelenir.
1.    Dönem: Enfeksiyonun ilk haftasıdır. Basillerin virülansı, yerleştiği yer ve hastanın direncine göre; hafif ateş, hızlı nabız, iştahsızlık, kırgınlık, boğaz ağrısı, boğazda gri-sarı zar (psödomembran) ve toksemi belirtileri görülür. Bu dönem intermedius tipte 1 hafta, gravis tipte 2-3 gün ve mitistipte 3-4 gündür. Mitis tipte hastalık bu dönemde kalır.
2.    Dönem: 1. Dönem belirtilerine ek olarak kalp rahatsızlıkları ve böbrek üstü bezi yetmezliği eklenir, ölüm olabilir.
3.    Dönem: Bu dönemde, hastalarda nörolojik belirtiler ön plândadır.Felçler görülür ve bunlar genellikle geçicidir, ölüm olabilir.  Bu dönemhastalığın 3-7. haftalarıdır. Genel belirtiler yok veya önemsizdir.
4.  Klinik Şekilleri Difteri basillerinin yerleştiği yere göre isimlendirilir. a. Boğaz difterisi: Hastalık sinsi başlar, hafif ateş vardır. Hastalar neşesiz, iştahsız ve halsizdir. Baş ve boğaz ağrısı vardır. Ateş bazen titreme ile yükselir, kusma olabilir. Ateşin az olmasına (37.5-38.5 °C) rağmen nabız oldukça yüksektir (110-120) bu belirti difteri için spesifiktir.


DİFTERİ (KUŞPALAZI) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tedaviye erken başlamak çok önemlidir. Klinik belirtileri difteri şüphesi veren vak'alar da, bir taraftan kesin teşhis için lâboratuvar tahlili yapılırken diğer taraftan spesifik tedavi uygulanır. Tedavide atlardan elde edilen antitoksik serum vermek ilk yapılacak müdahaledir.
Serum serbest bulunan ekzotoksinleri etkisiz hâle getirerek hastalı­ğın ilerlemesini önler. Serum alerjisi olmayan, son 6 ay içinde antitoksik serum yapılmayan kişilere hastalığın şiddetine göre 10.000-100.000 ünite serum verilir. Alerji ihtimaline karşı epinefrin hazır bulundurulur. Ayrıca hastaya antihistaminikler verilebilir. Serum damardan verilirse etkisini çabuk gösterir ancak, alerjik reaksiyon daha tehlikelidir. Bu sebeple önce bir miktar serum i.m. verilir, 30 dakika sonra alerji görülmezse izotonik veya glikoz mayi ile i.v. verilir.
Ülkemizde henüz difteri immün globülini yoktur. Serum tedavisi ile birlikte basillerin ortadan kaldırılması için, penisilin ve eritromisin gibi antibiyotik tedavisi de uygulanır.
Tedavi hastanın genel durumu ve zarın durumuna göre takip edilir Hastanın nabzı, tansiyonu sürekli takip edilir, felçler oluşmuşsa buna göre tedavi uygulanır. Oksijen verilir, hasta i.m., gavaj veya ağız yoluyla sindirimi kolay sulu gıdalarla beslenir, C vitamini verilir. Hastanın yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir.
Difteride hastalar mutlaka hasta hanede tedavi edilir, trakeostomı yapmak için cerrahi müdahaleye hazır olunur. Difteride yatak tedavisi önemlidir. Hastalar en az dört hafta, kalp yetmezliği olanlar daha uzun süre yatak istirahatına alınır. Yatak istirahatı kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonlar yönünden oldukça önemlidir. Bütün bunlara semptomatik tedaviler, hastanın temizliği, yara difterisinde lokal tedavi ve psikolojik destek eklenir.

DİFTERİ (KUŞPALAZI) Korunma Yolları
CEVAP - Dolaylı bulaşmayı önlemek için, hastaların eşyaları dezenfekte edilir. Sütler kaynatılır veya pastörize edilir. Damlacıkla bulaşmayı önlemek için odalar havalandırılır, yatak araları açılır (yurt, kışla vb. yerlerde) gerekirse ana okulları kapatılır, hastalık ve bulaşma yolları hakkında sağlık eğitimi yapılır.
Difteriden korunma, sistematik olarak difteri aşısının uygulanması, hasta ve portörlerin tedavisiyle önemli ölçüde sağlanmış olur. Bunların yanında tecrit, okul çocuklarını 30 gün okula göndermeme, portör arama korunmada alınacak tedbirlerdir. Difteri vak'alarının görüldüğü bölgelerde hafif ateş, boğaz ağrısı ve nezle gibi rahatsızlığı olan 2-30 yaş arasındaki herkesten boğaz kültürü alınır ve portörler bulunmaya çalışılır.
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, clostridium perfringens (cl. vvelchi), hareketsiz, kapsüllü anaerop, taze kültürde gram pozitif, eski kültürde gram negatiftir.
Kuluçka süresi 5-24 saat, ortalama 10-12 saattir.
 CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
CEVAP - Karında kolik tarzda ağrı, sulu ishal ve nadiren bulantı vardır. Ateş, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler yoktur. Bu klinik tablodan hareketle ateş olmaması ile salmonellozis ve şigellozisten, kusma olmaması ve kuluçka devrinin kısa olmasıyla da stafilakok ve kimyasal zehirlenmelerden ayrılır.
        Cl. perfringens zehirlenmesi sık görülmemesine rağmen kaynağını bulmak ve kesin teşhis koymak zordur. Çünkü, sağlam insanlarda da etken bulunur. Örneğin, stafilokok zehirlenmesi meydana gelen bir kişide tahlil sonucu cl. perfringenste görülebilir.
 CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Semptoma göre tedavi yapılır. Çok kez kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Sıvı tedavisi gerekebilir.
CLOSTRİDİUM PERFRİNGENS Gıda Zehirlenmesi Korunma Yolları
CEVAP - Korunma diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibidir. Ancak, etken ısıya dayanıklı olduğundan şüpheli gıdalar yüksek ısıda (düdüklü tencere gibi) pişirilip hızla soğutulmalı. Gıdalar küçük parçalar hâlinde pişirilmelidir. Spor şekilleri ısıya çok dayanıklıdır. En iyi korunma kişisel hijyen ve gıda hijyeni ile sağlanır.

BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni ClostiricUum botulinumdur.
Kuluçka süresi 2 saat ile 6 gün arasıda değişebilir, ortalama 12-36 saattir.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Belirtileri
CEVAP- Aynı yemeği yiyenler arasında, toksin dozuna bağlı olarak farklı belirtiler görülür. Başlangıçta bulantı, kusma, gırtlak kası felcine bağlı ses kısıklığı vardır. Ateş yoktur, ishal az görülür, kabızlık olabilir. Nörotoksinlerin sinirleri tutması sebebiyle görme bozuklukları başlar. Bulanık görme, çift görme, ışığa karşı refleks kaybı ve şaşılık olabilir.
Nörolojik bulgular giderek artar, kaslarda güçsüzlük görülür. Ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, yüz felçleri, solunum güçlüğü, solunum felci veya dolaşım yetmezliğinden hasta 3-10 gün içinde ölebilir. Ölüm oranı oldukça yüksektir. İnsanı öldüren toksin dozu bir mikrogramdan azdır.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hasta toksin aldıktan sonra ilk 2-3 saat içinde tespit edilmişse, mide lavajı yapılır veya kusturulur. Alkol toksini kısmen nötralize eder, % 25 'lik alkol karışımı su verilebilir. Spesifik tedavide derhâl antitoksik serum verilir. Tip bilinmiyorsa polivalan serum verilir, çünkü bir tip için hazırlanan antitok­sik serum diğer tipin toksinini etkilemez. Serumdan 40 mi. (yarısı kas içine, diğer yarısı deri altına veya i.v.) yapılır.
Serum uygulaması hasta iyileşinceye kadar, her gün tekrarlanır. Serumlar atlardan elde edildiğinden serum reaksiyonu görülebilir. Solunum güçlüğünde suni solunum veya trakeostomi gerekebilir. Ağır vak'alarda kan verilebilir. Glikoz mayi verilir. Kabızlık varsa boşaltıcı lavman yapılır.
Felçler bazen 6-8 ay devam eder, bu sebeple hastalığın bakımı uzun sürer. Ölüm oranı yüksek olduğu için, hastalar dikkatle ve sürekli takip edilir.
BOTULİZM (Botulismus Zehirlenmesi) Korunma Yolları
CEVAP-Botulizmden korunmanın en iyi yolu, konserveleri sağlıklı şartlarda ve tekniğine uygun olarak hazırlayıp tüketmektir. Bu konuda eğitim yapılır. Bozulmuş konserveler yenilmez. Bozulan konservelerin kapaklan kabarır. sertliği kaybolur, kapağı açılınca içinden pis kokulu gaz çıkar.
Bozulmuş konserveleri yiyenler kusturulur veya midesi yıkanır. Konserveler 15 dakika pişirilerek yenir. Yüksek risk altındaki kişilere uygulanacak toksoid aşısı vardır.

VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni, Vibrio parahemolyticus tur.
Kuluçka süresi 5-92 saat, ortalama 24 saattir.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
CEVAP - Gastroenterit şeklinde ortaya çıkar. Hastalığın şiddeti değişik olabilir. Kusma, çok sulu ishal, karın ağrıları, baş ağrısı, titreme ve ateş en sık görülen belirtilerdir.
 VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hafif vak'alar mayi ve semptomatik tedavi ile iyileşir. Ağır vakalarda (kanlı mukuslu ishalde) tetrasiklin veya kloramfenikol tedavisi uygulanır, ishal diyeti düzenlenir.
VİBRO PARAHEMOLİTİKUS Gıda Zehirlenmesi Korunma Yolları
CEVAP- Pis kıyılarda ve koylarda deniz ürünleri avlanılmaz, yenilmez veya iyi pişirilerek yenir. Hastalık ihbarı yapılır, konu hakkında sağlık eğitimi yapılır.