3 Şubat 2012 Cuma

Yılancık (Erizipel) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etken çoğunlukla A grubu beta-hemolitik streptokoklardır. Bazen de C grubu  streptokoklar olabilir.   Bu  etkenler sadece  yılancık  yapmakla kalmayıp başka hastalıklara da sebep olurlar. Örneğin, anjin, kızıl gibi.
 Kuluçka süresi 2-5 gündür.
 Yılancık (Erizipel) Belirtileri
CEVAP - Hastalık ani olarak başlar. Etkenin girdiği yerde kaşıntı, kızarıklık hassasiyet ve ağrı vardır. Lezyondaki kızarıklık ve ödem, sağlam deride ayrılabilecek şekilde sınırlı ve bellidir. Ödem üzerinde büller oluşabilir. Hastalık genellikle yüzde yerleşir, burun üzerinden her iki yüze yayılın kelebek şeklini alır.
Genel belirti olarak ateş,  bulantı,  kusma,  baş ve boğaz ağrı görülür. Hastalık gırtlakta yerleşirse ödeme bağlı boğulma sonucu ölebilir.  Yılancık,  şarbon  gibi  deri  hastalıkları  ile  karıştırılabilir.  Ancak etkenin girdiği yerde iltihap, bul, döküntü ve yüzdeki kelebek görünür önemli yılancık belirtileridir.
Lezyonun kenarından alınan materyalle kültür yapılarak kesin teşt-konulabilir. Lökositoz, ASO, CRP gibi testler streptokok enfeksiyonu ok olmadığını gösterir.
 Yılancık (Erizipel) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Yılancığın bakım ve tedavisi kolaydır. Kirli pansuman atıklarıyla bulaşabileceği için bu atıkların çevreyle temasının önlenmesi gerekir
Hasta istirahata alınır. Penisilin tedavisiyle kısa sürede hasta iyileşir. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler verilebilir. Yılancık tedavi edilmediği durumlarda bile 5-10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.
Hastalık yaşlılarda ve bağışıklık sistemi bozuk olan kimselerde ağır seyreder. Hastalara sindirimi kolay, kalorisi, suyu ve tuzu yeterli diyet uygulanır.

Yılancık (Erizipel) Korunma Yolları
CEVAP  - Hastalar tedavi edilir, kişisel hijyen ve bulaşma yolları hakkında eğitim yapılır. Hastalar tecrit edilerek pansuman atıkları ile bulaşma ilenmeye çalışılır. Yeni doğan bebeklerde göbek enfeksiyonlarına fırsat verilmez. Karasineklerle bulaşma olabileceğinden bunlarla mücadele edilir. Hastalığın aşısı yoktur.
Anjinler
Anjinler Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Hastalık    etkeni   % 87   oranında    streptokoklardır. Tonsillaların lanatornik    yapısı,    bakterilerin    yerleşerek    çoğalıp    yayılmalarına    ve •Ağıladıkları toksinlerin  kan ve lenf yolu  ile vücuda yayılmalarına çok uygundur.   Tonsillalarda   bulunan   kanallar  (kriptler)   normalde   kapalıdır. Ancak soğuk ve sıcak besinlerin yenilip içilmesi,  sert gıdalarla temas sonucu tahriş olur ve kanallar arasına bakterilerin girmesi kolaylaşır. Bu kanallar arasında bir süre latent kalan bakteriler genel ve lokal direncin kırılması    sonucu    hastalık    oluştururlar.    Tonsillaların    büyük    olması mikroorganizmaların yerleşmesini kolaylaştırır.
    Anjinin etkeni olan streptokoklar kızıl ve yılancıkta yapabilir. Anjin,bütün dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Soğuk mevsimlerde çocuklarda daha sık görülür. 40 yaşından sonra azalır.(22) Kuluçka süresi 1-3 gündür.

Anjinlerin Belirtileri
CEVAP 113 - Anjinler, genellikle birden bire titreme ve ateşin yükselmesi ile başlar. Nabız ateşle birlikte yükselir. Ateş hastalığın şiddetine göre değişir. Çocuklarda 40-40,5 °C, ileri yaşlarda 38-39 °C kadar olur. Hastalığın başlangıcında boğazda yanma, yutma güçlüğü, hâlsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, baş- boğaz ve adale ağrıları, çocuklarda daha fazla olmak üzere ve kusma görülür. Tonsillalar şişer, ağrılar artar ve ağrı kulağa yayılabilir. Larenks kırmızı, ses kalın ve boğuktur.  Boğaz çevresi lenfi bezleri şiş ve ağrılı, dil sarı- kahverengi ve paslıdır.
Anjinlerin Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP- Hasta yatak istirahatına alınır. Kültür yapılabilirse etkene göre etkin ve doğru tedavi yapılır. Kültür yapılamazsa etken streptokok kabul edilerek antibiyotik (penisilin, streptomisin, terramisin vb.) tedavisi uygulanır. Etken virüslerse semptomatik tedavi uygulanır. Hastalar sulu besinlerle beslenir, ateş düşürülür, ağrı kesiciler verilebilir. Antiseptik gargara ağız temizliği için faydalıdır.
Hastaların tedavisi ile birlikte bakımlarının da yapılması ve takip edilmesi gerekir. Basit bir hastalık gibi görülen anjinler, ihmal edildiğinde ciddi komplikasyonlara sebep olurlar. Hastaların yeterli ve dengeli beslenmesi iyileşmeyi hızlandırır.
Anjinler Korunma Yollarını anlatınız
CEVAP - Hastalık damlacık ve solunum yolu ile bulaştığı için, hastalarla yakın temastan kaçınmak gerekir. Hastaların odası sık sık havalandırılman, öksürük ve aksırık sırasında ağızlarını kapatmaları konusunda eğitim yapılmalıdır.
Tecrit faydalı fakat pratikte fazla uygulanmayan bir korunma yöntemidir. Kişisel hijyen ve hastaların eşyalarının kullanılmaması konularında sağlık eğitimi yapılmalıdır. Direnci artıracağı için beslenmeye önem verilir. Tonsilla ve vücut direncini kırıcı fizik ve mekanik etkilerden sakınılır. Örneğin, soğuk, sıcak veya çok sert besin alma gibi. Ağız [temizliğine önem verilir. Kalabalık ortamlardan kaçınılır, kapalı yerler havalandırılır. Aşı ve ilâçla koruma yoktur, hastalığın bildirimi mecburi değildir.