19 Şubat 2012 Pazar

GAL(Scabies=uyuz) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Halk arasında uyuz olarak ta bilinen bu hastalığın etkeni sarcoptes scabiei (sarkoptes skabiye) dir. Etkenin hominus türü tamamen insana adapte olmuş ve evrelerini insan derisi üzerinde geçirir.
Erkek sarkoplar çiftleştikten sonra ölür. Döllenmiş dişiler ise deride açtıkları tünellerde günde 2-3 yumurta yapar. Bunlarda 35-50 yumurta yapınca ölür. Yumurtalar 2-4 günde larva, 10-15 günde erişkin hâle gelirler.
GAL(Scabies=uyuz) Belirtileri
CEVAP - Larvalar deri oyuklarından (tünellerden) deri üstüne çıkar ve döllenir. Sonra derinin stratum korneumunda yeni oyuklar açarak deri pulları altına veya kıl foliküllerine yerleşirler. Burada deri ile beslendikleri için deride 0.5-1 cm kadar tüneller açarlar. Deride parazit artıklarına karşı alerji meydana gelir ve şiddetli kaşıntı olur. Eritem ve ödem gelişir. Kuluçka süresi 2-3 haftadır.
Hastalık sıklıkla elle bulaştığı için ilk belirtiler elde parmak aralarında kaşıntı ile başlar. Bilekler, koltuk altı, karın gluteal ve inginal bölgeler, erkek üreme organları ile kadınlarda meme altlan hastalığın sık yerleştiği yerlerdir. Kaşıntı geceleri artar, çünkü, sıcakta etkenin aktivitesi artar.
Diğer önemli belirti ise incimsi (inci benzeri) veziküllerdir. Vezikül içindeki sıvı önce saydam olur, sonra bulanıklasın Uyuzda üçüncü önemli belirti derideki tünellerdir. Bu tüneller (cuniculus=kunikulus) 0.5-1 cm uzunluğunda, deriden bariz kabarık, gri renkte kırık çizgi veya S şeklinde oyuklardır. Ateş ve deride pullanma görülebilir. Kaşımaya bağlı deride sekonder enfeksiyonlar da oluşabilir.
Galin (uyuz) bir başka klinik formu da scabies crustosa (skabiyes krustosa)dır. Bu tip deri temizliği olmayanlarda ve bakımsız akıl hastalarında görülür. Bunda derinin kornea tabakası katı ve kalın bir hâl (krut=hiperkeratoz) alır. Bu forma Norveç Uyuzu da denir ( Scabies Norvegica).
GAL(Scabies=uyuz) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP- Tedavide kullanılan etkili krem, losyon (şampuan) ve pomatlar vardır. Tedavi, hastanın ailesine ve mümkünse temas edilen herkesi uygulanmalı. Cilde sürülecek ilâcın etkene ulaşmasını sağlamak için hasta tedaviden önce yıkanarak iyice temizlenir. Cilt kuruduktan sonra ilâç doktor tavsiyesine göre sürülür. İlâcın türüne göre   uygun süre beklenip hasta tekrar yıkanır. İlâçların yan etkilerine dikkat edilir.
Kaşınma sonucu cilt tahrişi ve sekonder enfeksiyonlar önlenmeye çalışılır. Sekonder enfeksiyon oluşmuş ise (genellikle bakterilerle olur) antibiyotik tedavisi yapılır. Etkili bir tedaviden 24 saat sonra bulaştırıcılık ortadan kalkar.
GAL(Scabies=uyuz) Korunma Yolları
CEVAP- Korunma; tanısı konulan hastalar tedavi edilerek kaynak ortadan kaldırılır. Hastalarla yakın temasta bulunanlar da tedaviye alınır. Hastaların çamaşır ve yatak takımları yüksek ısıda yıkanır ve ütülenir. Temizlik ve hastalık hakkında sağlık eğitimi yapılır. Gal görülen okul ve yuvalar tatil edilebilir. Hastalığın aşısı ve koruyucu ilâcı yoktur.
TRİKOMONİYAZİS Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP- Trikomoniyazisin üç tür etkeni vardır. Bunlardan Trichomonas homonis= Trichomonas intestinalis (trikomonas homonis) bağırsaklarda yaşayan, apatojen kamçılı protozoadır. Trichomonas tenax=Trichomonas
elongata (trikomonas tenaks) ağız boşluğunda yaşayan patojen olmayan kamçılı türüdür.
Kuluçka süresi 4-20 gün, ortalama 10 gündür.
TRİKOMONİYAZİS Belirtileri
CEVAP  - Bu parazit insanlara toksik etkisi ile zarar verir, dokuları istila etmez. Kadınlarda üretra, vajina, endometriyum, vulva enfeksiyonlarına sebep olur. Erkeklerde, üretra, prostat, epididim ve testislere geçerek buralarda harabiyete sebep olur. Hastalık akut veya subakut başlayabilir, bazen belirti görülmeyebilir. Enfekte kadınların ancak % 20 'sinde belirti olur.
Belirtileri; perine bölgesinde şiddetli kaşıntı, yanma, kirli-beyaz veya yeşilimtırak, köpüklü, pis kokulu krem kıvamında akıntı vardır. Erkeklerde bazen akıntılı üretrit, prostatit görülebilir."
 TRİKOMONİYAZİS Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tedavi; ilâçla tedavisi vardır, lokal ve genel tedavi uygulanır, evli eşler birlikte tedavi edilir. Özel bakımı yoktur.
TRİKOMONİYAZİS Korunma Yolları
CEVAP- Trikomoniyazis en çok 16-35 yaş arası kadınlarda görülür. Bulaşmayı önlemek için hastalar tedavi edilir. Hasta kişilerin cinsel temastan kaçınmaları ve kişisel hijyen kurallarına uymaları gerekir. Sağlık eğitimi yapılır.
Kanserin Erken Belirtileri Nelerdir?
CEVAP - a.     Şişlikler, vücudun herhangi bir yerinde sonradan meydana gelen
                          sebepsiz şişlikler (ur),
     b.          İyileşmeyen yaralar,
     c.          Ben ve siğillerdeki büyüme, renk ve şekil değişiklikleri,
    ç.       Bir sebebe bağlanamayan ses kısıklığı ve yutma güçlüğü,
     d.        Anormal kanamalar,
     e.       Tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler (ishal, kabızlık vb.),
      f.        Nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama,
                       g.          Kişinin kendini sürekli halsiz, yorgun ve bitkin hissetmesidir.
Değişik Organ Kanserleri Ve Belirtileri Nelerdir?
CEVAP- a.Deri kanserleri: Her iki cins de en çok görülen kanser türüdür.
Güneş ışınları, x ışınları, sürekli tahriş ve kalıtsal faktörlere bağlı olarak
görülür.
b.  Meme Kanserleri: Deri kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.  Genellikle memedeki ağrısız şişliklerle kendini gösterir.   Memede   şekil   bozuklukları,   meme   başında   çekilme,   çıkıntı, kızarıklık ve kanama gibi belirtiler de görülür.
c.  Akciğer  Kanseri:   Sinsi  seyreden  ve  hızlı   ilerleyen   kanser türüdür. Deri kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen ve ölüm oranı çok yüksek olan kanser şeklidir. % 80-90 sigara içenlerde görülmektedir. Akciğer kanserlerinde çok değişik belirtiler olmakla birlikte, kanlı balgam,nefes darlığı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, sebepsiz ateş ve terleme sık görülür.
ç. Sindirim Sistemi Kanserleri: Mide kanserinde; hazımsızlık, bulantı, kusma, iştahsızlık ve zayıflama görülür.
Özefagus kanserinde; yutma güçlüğü, iştahsızlık, zayıflama ve kusma vardır. Ağız ve yutak kanserinde; iyileşmeyen yaralar ve yutakta cisim hissi vardır.
Kalın barsak kanserinde; dışkı da kan, dışkılama şeklinde değişiklikler, iştahsızlık, zayıflama ve kansızlık görülür. Pankreas kanserinde; sırta vuran karın ağrıları, aşırı zayıflama ve sarılık vardır.
Karaciğer kanserinde; karaciğer büyümesi, ateş ve sarılık belli başlı belirtileridir.
d.  Kadın Üreme Organları Kanserleri: Kanama, akıntı, ağrı en
önemli üç belirtisidir.
e.  Baş ve Boyun Kanserleri: Kanserin yerine göre değişik belirtilergörülür. Üst dişlerde ağrı, damakta şişlik, burun tıkanıklığı ve akıntı, yüzdeuyuşukluk, işitme kaybı, lenf bezlerinde şişme ve gırtlak kanserinde ses
kısıklığı görülür.
f.   Kan Kanserleri: Ateş, deride morarmalar, kanamalar ve lenfbezlerinde büyüme görülür.
KANSER de Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Hemşirelik hizmetlerinde, bakım ve tedavi kadar önemli olan bir konuda,    hasta    ve    yakınlarındaki    kanser   korkusuna    bağlı    ruhsal bozuklukların önlenmesi ve hafifletilmesidir.
Erken teşhis, uygun tedavi yanında hastaların rahat ve huzurlu bir ortamda iyi beslenmesi de iyileşme şansını artırır. Bu nedenle iyi bir hemşirelik bakımı ile hastaların rahatı ve huzuru sağlanmalıdır.
Kanser tedavisinde günümüzde bir çok yöntem kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi, ışın tedavisi (radyoterapi), ilâç tedavisi (kemoterapi) ve immünoterapi (bağışıklığı güçlendirme) en sık kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunların biri veya bir kaçı birlikte uygulanabilmektedir. Ayrıca beslenmenin de kanser tedavisinde çok önemli yeri vardır.
Kanserde hastaların besin ihtiyacı artar. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa vücut besin depolarını kullanır ve vücut direnci düşer. Bu durumda kanserli hastalar enfeksiyon hastalıklarına da kolay yakalanırlar.
Kanserin çok türü olduğu için beslenmesinde de farklılıklar vardır. Kanserde beslenmenin önemli özellikleri şunlardır;
Kanserde mekanik, fizyolojik ve psikolojik nedenlerle iştah azalır, gıda alımı güçleşir. Bu nedenle beslenmenin önemi hastaya anlatılır. Hacmi az, gıda değeri yüksek yiyecekler az az ve sık sık verilir. Örneğin, yumurta, tavuk, balık, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, kuruyemiş, tahin, susam vb.
İştah artırıcı olarak az limon, sirke, nane, kekik vb. eklenebilir. Salgı artırıcı olarak limon ve turunçgiller verilir.
Sigara, alkol, acı, tuzlu, asitli ve sıcak yiyeceklerden kaçınılır. Yutma güçlüğüne karşı sulu gıdalar verilir. Ağız temizliği önemlidir.
VEBA(TAUN=PESTÜS) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Vebanın etkeni Pasteurella pestis denilen bir basildir.
Kuluçka süresi, pnömonik vebada 2-4 gün, bubonik vebada 2-6 gündür. Virülansı az basillerle oluşan hastalıklarda bu süre 10 güne kadar çıkabilir.

VEBA(TAUN=PESTÜS) Belirtileri
CEVAP - Veba bir lenf sistemi hastalığıdır. Genellikle deriden bulaştığı için deri belirtilerini şöyle sıralayabiliriz. Etkenin girdiği yerde vezikül ve püstül oluşur, burada çoğalan basillerin salgıladığı toksinler, kan ve lenf yolu ile lenf bezlerine giderek bu bezleri şişirir. Ağrılı olan lenf bezleri, nekrozlar sonucu cerahatlenir. Vücut direnci zayıf ise basiller lenf ve kan yolu ile tüm vücuda yayılır.
Akciğerde pnömoni ve bronkopnömoni yapar. Dalak ve karaciğer büyür. Endokardit, miyokardit ve tüm vücutta hemorajilere sebep olur. Lâboratuvar tahlillerinde lökositoz ve idrarda albümin vardır.
Vebanın bu patolojik bulguları yanında klinik belirtilerine göre dört klinik tipe ayrılır. Diğer belirtileri ise bu klinik tipler içerisinde açıklanacaktır.
VEBA(TAUN=PESTÜS) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Veba şüphesi olan hastalar hemen hastaneye yatırılır. Antitoksik veba serumu i m. veya i v. yolla verilir (bulunabilirse hiper immün antiveba serumu verilir) ve derhal ilâç tedavisine geçilir. İlâç olarak streptomisin ile tetrasiklin kombine olarak verilir. Diğer taraftan kesin teşhis için tahliller yapılır.
Gebelerde tetrasiklin fetüsü etkileyerek doğuştan anomalilere sebep olur. Ancak annenin hayatı söz konusu olduğundan ilâç yine de verilir. Vebaya yakalanan gebelerde genellikle düşük olmaktadır.
Hastalar tecrit edilir, günlük ve son dezenfeksiyon konusunda hasta ve bakıcıları eğitilir. Semptomlara göre akciğer, nabız, tansiyon kalp ve karaciğerle ilgili tedavi düzenlenir. Yatak istirahatı ve beslenme vebada çok önemlidir. Hastaların gıda ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Ölüm oranı yüksek olan toksik bir hastalık olduğundan hastalara iyi bir bakım gerekir.
 VEBA(TAUN=PESTÜS) Korunma Yolları
CEVAP- Kesin teşhis konduğunda derhal bildirim yapılır. Uluslararası bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Hasta tecrit edilir, özellikle akciğer vebasında solunum yolu ile bulaşma olduğundan tecrit çok önemlidir. Vebalı hastaların atıkları dezenfekte edilir.
Tavşan, sincap ve fare gibi kemiriciler ve pirelerle mücadele edilir. Bunların çevrede yaşama ve çoğalmalarına uygun ortamlar (çöplük, gübrelik vb.) ortadan kaldırılır.
Özellikle gemi ve liman kentlerinde vebanın yayılması daha kolaydır. Veba ile temas eden veya veba tehlikesi altında bulunan kişilere 5-6 günlük tetrasiklin veya sülfadiazin ile koruma tedavisi uygulanır. Vebanın ölü ve canlı aşısı vardır. Ölü aşı bir hafta ara ile iki doz yapılır. koruyuculuğu sınırlıdır. Canlı aşı ise henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Hastalık hakkında sağlık eğitimi yapılır.
Veba, cins ve ırk ayırımı gözetmez, çok eski çağlardan beri korkulan bir hastalıktır. Geçmişte yaptığı pandemilerle milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuştur. Günümüzde ise dünyanın bir çok bölgesinde hastalık odaklan bulunmaktadır. Ancak antibiyotiklerin sayesinde hastalık kontrol altında tutulmaktadır.