8 Şubat 2012 Çarşamba

Stafilokok Enfeksiyonları Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Stafilokoklar yuvarlak şekilli, hareketsiz, sporsuz, kapsüllü veya kapsülsüz, gram pozitif, üzüm salkımı şeklinde bakterilerdir, kuruluğa dirençli, antiseptik boya maddelerine hassastırlar. Buz dolabında aylarca yaşayabilirler. Bu etkenler iltihapla ilgili her türlü hastalık yapabilirler. Hastalığı kendi cisimleri veya toksin ve enzim niteliğindeki maddeleriyle oluştururlar.
           Kuluçka süresi çok değişkendir. Genellikle 4-10 gündür. Gıda zehirlenmelerinde 1 saate kadar inebilir.
 Stafilokok Enfeksiyonları Belirtileri
CEVAP - Stafilokokların başlıca klinik belirtisi cerahatli lezyonlardır. Etkenin virülansı, kişinin direnci, vücut yapısı, hastalığın yerleştiği doku ve sistemine göre değişik belirtiler görülür. Ateş, kırgınlık, iştahsızlık ve baş ağrısı sık görülen belirtilerdir.
Stafilokok Enfeksiyonları Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Cerahatli lezyonlarda yara bakımı yapılır, lezyonlar temizlenir, antiseptik solüsyonla yıkanır. Pansuman malzemeleri ve bunlarla teması olan kişilerin enfeksiyonu yaymalarına sık rastlanır. Özellikle buna dikkat edilmelidir. Antibakteriyal pomat etkili olabilir. Antibiyogram yapılarak etkenin hassas olduğu antibiyotiklerle tedavi yapılır. Tedavide en çok antistafilokokal penisilin veya sefalosporin türü ilâçlar kullanılır. Semptomatik tedavi, varsa komplikasyon tedavisi uygulanır.

 Stafilokok Enfeksiyonları Korunma Yollarını Anlatınız.
CEVAP - Kişisel hijyen kurallarına uyulur, hasta ve portörler tedavi edilir.Salgın varsa bildirim yapılır. Yara ve pansuman atıkları yakılır veya torbalarla güvenli bir şekilde yok edilir. Ellerinde yara olanlar gıda işlerinde çalıştırılmaz. Hastanede sterilizasyona önem verilir. Özellikle ameliyathane, yeni doğan servisleri ve yanıklı hastalarda asepsi-antisepsi kurallarına çok önem verilir. Bebek ve bünyesi zayıf kimseler stafilokok enfeksiyonu şüpheli kimselerden uzak tutulur. Emziren anneler meme bakımı konusunda eğitilir.
    Tüm topluma sağlık eğitimi yapılır. Yeni doğan servislerinde çalışanlardan burun kültürü alınır. Etkili aşısı yoktur. Otovaksen (etkenden elde edilen) aşı uygulanabilir.
STREPTOKOK ENFEKSİYONLARI Besi Yerinde Kanı Eritme Özelliğine ve Antijen Yapılarına Göre kaç Gruba Ayrılır
CEVAP - Streptokoklar besi yerinde kanı eritme özelliğine göre üç gruba ayrılırlar.
a.  Alfa hemolitik streptokoklar: Kısmi bir hemoliz (kanı eritme)
oluştururlar. Hemoglobini methemoğlobin safhasına kadar parçalarlar.
b.  Beta hemolitik streptokoklar: Eritrositleri tamamen parçalarlar.
                     c. Non (gamma) hemolitik streptokoklar: Hemoliz oluşturmazlar.Streptokokların bir başka sınıflandırması ise, antijen yapılarına göre yapılmaktadır. Günümüzde bu sınıflandırma daha geçerli sayılmaktadır. Buna göre A, B, C, D, E, F, G, H, K, L, M, N ve O antijen grupları tespit ııştir. Bu grupların da alt grupları vardır. Örneğin,  A grubunun 50 den alt grubu tespit edilmiştir.
 A grubu; İnsanda en çok hastalık oluşturan gruptur.
 B grubu; sığırlarda meme iltihabı yapar,
C grubu; hayvanlarda ve insanlarda bir çok hastalık yapar
D  grubu;  insanların ve hayvanların  bağırsakları ve dışkılarıyla bulaşır. Bulaşma genellikle süt ve süt ürünleri ile olur. Üriner sistemde yara ve endokardit yaparlar.
E grubu; sütlerde rastlanır. Domuzlarda farenks apsesi yaptığı tespit edilmiştir.
F, G, H, K grupları; köpeklerin genital sisteminde hastalık yaparlar.
N grubu; süt ve süt ürünlerinde bulunur. Patojenliği bilinmiyor.
O grubu; İnsanların ÜSY. da bulunur. Endokardit oluşturabilirler.
Kızıl Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Etkeni eritrojenik ekzotoksin yapan A grubu beta-hemolitik streptokoklardandır. Kızıl yapabilen 60'dan fazla sero tipi tespit edilmiştir.
 Kuluçka dönemi 2-5 gündür. 1-10 gün arasında değişebilir.
 Kızıl Belirtileri
CEVAP - Kızıl birden bire titreme ve ateşle başlar. Ateş 12-24 saat içinde 39-40 °C 'ye çıkar. Kırgınlık, bulantı, kusma, boğaz ve baş ağrıları vardır. Ateşten 24-48 saat sonra döküntüler başlar. Ateşli dönemde hastaların dili önce beyaz çilek, sonra da kırmızı çilek dil görünümü alır.

Yumuşak damakta nokta şeklinde kızarıklıklar görülür. Yutkunmada kulağa yayılabilen ağrı vardır. Bazen karın ağrısı ile kabızlık olabilir. Tonsinlalar kırmızı ve büyüktür. Bu bölgedeki lenf bezleri şiş ve ağrılı olabilir.
Bazen öksürük ve burun akıntısı olabilir. Döküntüler daha önce vücutta oluşan ve kılcal damarlarda bulunan antikorların, vücuda yeni alınan streptokokların antijenleriyle çatışması sonucu görülen toksik belirtilerdir. Döküntüler eritem tarzda, basmakla solan, oldukça sık döküntülerdir.
Döküntüler ilk önce boyunda başlar, yüz ve gövdeye yayılır. Sonra kol ve bacaklarda çıkar. Ağız etrafında döküntünün olmayışı hastalığı tanımada önemlidir. Döküntüler sık olduğundan deride sağlam kısım yokmuş gibi görülür (deri kırmızı boya ile boyanmış gibi). Derinin yumuşak ve kıvrım yerlerinde, özellikle kasık ile koltuk altında daha sıktır, kırmızı çizgiler hâlini alır, bunlara pastia işareti denir.
Kızılda döküntü ile birlikte bazen kaşıntı da olur.
Şultz Çarlton (Schultz-Charlton) Fenomeni: Kızılın döküntü döneminde 0,1 mi. kızıl anti serumu cilt içine zerk edilir, döküntüler sönerse hastalık kızıldır.
 Kızıl Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Bütün streptokok enfeksiyonlarının tedavisi aynıdır. Spesifik tedavi­de 10 gün penisilin veya tek doz benzatin penisilin tedavisi uygulanır. Kızıl, streptokokal farenjit veya tonsillit vb. enfeksiyonların tedavisindeki amaç boğazdaki streptokokları eradike ederek, akut glomerulonefrit, romatizma gibi geç gelişen komplikasyonları önlemektir. Penisiline hassas olanlara entromisin verilir. Ağır vak'alarda kandaki toksini nötrlemek için antitoksik serum verilebilir.
Ateşli dönemde hastalar yatakta tutulur, kalorisi bol, sulu gıdalarla beslenir. Kızıl, kapiller toksikoz bir hastalık olduğundan arter basıncı sürekli kontrol edilmelidir. Çünkü böbrek üstü bezlerinin zarar görmesi bakımından önemlidir. Arter basıncı düşükse, sürrenal korteks zarar görmüş demektir.
Klinikte çoğu zaman ihmal edilen arter basıncı, kızılda hayati önem taşımaktadır. Akut glomerulonefrit geç oluşan ciddi bir komplikasyondur ve bu gözden kaçırılmamalıdır. İdrar tahlilinin sık sık tekrarlanması bu bakım­dan önemlidir. Nefrit oluşmuşsa hastaların beslenmesi daha da önemli hâle gelir. Diyette tuz ve protein azaltılır, karbonhidratlar artırılır.
Romatizmal ateş de kızılın tehlikeli bir komplikasyonudur. Bu yönden de hastanın değerlendirilmesi gerekir. Romatizmal ateş oluşmuşsa, depo penisilin uygulanır, bazen bu uygulama ömür boyu sürebilir. Bulantı ve kusma varsa hastaya az az ve sık sık gıda verilir. Gerekirse damar yoluyla beslenir. Diğer semptomlara göre tedavi düzenlenir.
 Kızıl Korunma Yolları
CEVAP  - Hastalar 28 gün tecrit edilir ve sağlamlar hastaların yanına alınmaz. Kızıl direkt temas, damlacık, hava, süt ve diğer gıdalarla ve taze kontamine eşyalarla bulaşır. Bu yollara yönelik korunma tedbirleri alınır. Hastanın odasına girilmez, eşyaları kullanılmaz. Streptokoklar sütte kolay ürediğin-den süt iyice kaynatılır veya pastörize edilir.
Hastalığın bildirimi yapılır, portör aranır, bulunan portörler tedavi edilir. Portörlerin bulunup tedavi edilmesi, streptokok enfeksiyonlarının kontrolü bakımından çok önemlidir. Kızıl salgını olduğunda okulların kapatılması tavsiye edilir. Sağlık eğitimi yapılır. Hastalığın aşıyla korunması mümkün değildir. 5-6 tip streptokok aşısı bulunmasına rağmen, etkenin çok sayıda tipi olduğundan bu aşılar yetersiz kalmaktadır, bütün toplumu ilâçla korumak da mümkün değildir.
Brusellozis Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Etken ilk kez 1886 yılında Bruce (Brus) tarafından izole edilen hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, gram negatif, endotoksini olan basil veya kokko-basil şeklinde görülen hücre içi bakterilerindendir.
  Kuluçka süresi; 1-3 hafta, bazen birkaç ay olabilir.
 Brusellozis Belirtileri
CEVAP  - Hastalık ateş, eklem, kas ve baş ağrıları, bol terleme, uykusuz­luk gibi genel belirtilerle başlar. Ateş tifoya benzer fakat bol terleme ile tifodan ayrılır. Ateşe rağmen hastanın genel durumu iyidir. Ateş çocuklarda bazen hafif veya hiç olmayabilir. Eklem ağrıları romatizma ile karışır, fakat romatizmadaki eklemde şişlik, kızarıklık ve lokal ateş brucellozda yoktur.
          İshal veya kabızlık olabilir. Diş eti kanamaları, karaciğer, dalak, beyin ve böbrekte apseler ile bunlarla ilgili belirtiler görülür. Erkeklerde; orşit, epididimit, prostatit, kadınlarda; oofarit, menstrual bozukluklar,' karaciğer ve dalak büyümesi görülür. Terleme ile birlikte solunum sistemi belirtileri de olduğu için tüberküloz ile sık karıştırılır, bu ancak lâboratuvar tahlilleri ile ayrılır.
Özetleyecek olursak; baş ve eklem ağrısı, geceleri bol terleme, karaciğer ve dalak bölgesinde ağrı ve dalgalı ateş hikâyesi olan, özellikle hayvan ve hayvan ürünleriyle yakın temas eden kimseler mutlaka brucelloz yönünden değerlendirilmelidir.
Lâboratuvar belirtileri; lökositoz, anemi, sedimantasyon yükselmesi. Kan ve kemik iliğinden bakteri izole edilebilir. Serolojik testlerle (Rose-Bengal testi gibi) kesin teşhis konur.
Brusellozis Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Brucellozun spesifik tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Varsa apseler drene edilebilir. Semptomatik tedavide ateş olduğu sürece yatak istirahatına devam edilir.
Beslenmede sindirimi kolay, enerji ve protein bakımından   zengin gıdalar ve B kompleks vitaminleri verilir, ishal veya kabızlık varsa diyet uygulanır. Ağrılar için hekimin vereceği ilâçlar uygulanır.
Brusellozis Korunma Yolları
CEVAP - Özellikle süt ve süt ürünlerinin kontrol altına alınması gerekir. Sütler pastörize edilir veya kaynatılır. Süt ürünleri ise pişirilerek veya pastörize edilerek bakterilerin öldürülmesinden sonra yapılır. Çiğ    sütten yapılan peynirin tuzlu suda en  az iki-üç ay bekletildikten sonra yenmesi gerekir. Hayvan ve hayvan ürünleriyle uğraşan insanlar eldiven, maske ve gözlük kullanmalıdır.
Hastalığın kaynağı bulunmaya çalışılır. Düşük yapan hayvanlarda brucelloz  düşünülerek  fetüs,   plasenta  ve     atıkları   gömülür.   Etler iyi pişirilmeden yenmez, veteriner örgütü ile iş birliği yapılarak tespit edilen hasta hayvan ve insanlar karşılıklı bildirilip değerlendirilir.
Brucellozis yumurta ile de bulaşabileceğinden hastalığın yaygın olduğu bölgelerde yumurtalar pişirilerek yenir. Hasta hayvanlar sağlamlardan ayrılır. Hastalık hava yoluyla bulaşabileceği için de insanlar hayvanlarla aynı ortamda bulundurulmaz. Mezbahalar, ithâl edilen et ve et ürünleri kontrol edilir.
Hastalık hakkında topluma sağlık eğitimi yapılır. Hastalık ihbar edilir. Az da olsa insandan insana bulaşma olacağı için hastaların atıkla kontrol edilir. Etken üriner sistemde yerleştiğinden evli kişiler tedavi bitinceye kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdır. İnsanlarda kullanacak aşısı hâlâ yoktur. Hayvanlarda kullanılan canlı aşı (brucella abortus tip 19 şusu) insanlarda etkili değildir.
Toksoplasmosis Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Toksoplâzmosisin etkeni Toxoplasma gondiidir.  Bu etken hücre içinde yaşayan protozoa grubundan bir parazittir.
Kuluçka süresi tam olarak bilinmemekle birlikte muhtemelen iki hafta ile birkaç aydır.
Toksoplasmosis Belirtileri
CEVAP - Hastalık  belirtileri  klinik şekillere göre  değişiklik  gösterdiğinden belirtiler klinik şekiller bölümünde açıklanacaktır.
       4. Klinik Şekilleri
Toksoplâzmanın iki klinik şekli vardır.
a.    Konjenital toksoplâsmozis: Doğuştan olan hastalık şeklidir. Bazen hiç belirti olmazken, bazen hafif veya ağır klinik belirtiler görülür. Düşük ve ölü doğum olabilir. Yeni doğan bebekte ateş,   sarılık, dalak ve karaciğer büyümesi, göz,  hareket ve sinir sistemi    bozuklukları vardır. Mikrosefali ve hidrosefali görülebilir.
b.  Akkiz   (sonradan  oluşan)  toksoplâzmozis:   Çoğu   hastalarda belirti yoktur. Belirti olanlarda; bulantı, kusma, baş ağrısı, havale (ateşli veya ateşsiz), makülo-papüler döküntü, lenfadenopati vardır. Lenf bezteri ağrılı ve şiştir. Bazen de pnömoni, hepatit ve menengo-ansefalit belirtileri ile delirium görülebilir.
 Toksoplasmosis Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Hastalığın hafif ve kronik şekillerinde tedavi gerekmeyebilir. Akut şekilde hastalıklı doğan bebeklerde ve hamilelerde ilâçla tedavi gerekir.
Toksoplâzmozis, düşük, erken doğum, ölü doğum ve doğuştan anomalilere sebep olduğundan, hastalık gebelerde daha önemlidir. Bu ! konuda farklı görüşler olmakla birlikte gebeliğin ilk iki ayında annede akut toksoplâzmozis varsa gebeliğin sonlandırılması görüşü yaygındır.
Bu hastalığın fetüse etkisi konusunda farklı görüşler vardır. Kronik şeklinin fetüse geçtiği gösterilememiştir. Ancak, akut şeklinin fetüse etkili olduğu bilinmektedir.
Komplikasyon yoksa hastalara ilâç tedavisi dışında özel bakım gerekmez.
 Toksoplasmosis Korunma Yolları
CEVAP  - Toksoplâzmozis, yaş, cins, ırk ayırımı gözetmez ve hastalık Antarktika dışında dünyada oldukça yaygındır. Ülkemizde %11-40, Fransa'da daha yüksek oranda görülür.
Bu hastalığın bilinmeyen yönlerinin çok olması sebebiyle korunma­nın önemi artmaktadır. Kişisel hijyen kurallarına uyulur, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarıyla kirlenebilecek gıda ve eşyalardan korunulur, etler iyi pişirilerek yenir, gebelerin çiğ etlerle teması kesilir. Hastalar tedavi edilir. Hastalık hakkında sağlık eğitimi yapılır. Hastalığın aşısı yoktur ve bildirimi zorunludur.