23 Nisan 2012 Pazartesi

HALİDE EDİP ADIVAR - ATEŞTEN GÖMLEK



KİTABIN ADI

ATEŞTEN GÖMLEK

KİTABIN YAZARI

HALİDE EDİP ADIVAR

YAYIN EVİ

ATLAS YAYIN EVİ

BASIMYILI
1982


1)    KİTABIN KONUSU:

                İzmir’in işgali üzerine şehri kurtarmaya amaçlayan milli mücadele hareketlerinin hedeflerine nasıl ulaştığını anlatıyor.

2)    KİTABIN ÖZETİ:

               İzmir’in işgalinde Yunanlıların, kocasını ve oğlunu öldürmeleri üzerine önce İstanbul’a gelen ve sahip olduğu Türklük şuuru ve mücadele azmiyle İstanbullu gençlerin bilinçlenmesini sağlayan Ayşe’nin uyandırdığı heyecana kapılan subaylar Anadolu’ya geçerler. Çeteler düşmanla savaşmaktadır. Bu savaşta Ayşe hasta bakıcı Peyami ise çeviricidir.

               Ayşe kendisini seven ve evlenme teklif eden İhsan’a cevabını ancak İzmir alındıktan sonra vereceğini söyler. Peyami ise sevgisini Ayşe’ye açıklayamamaktadır. Cephede İhsan şehit düşer, Ayşe de ileri hatlar giderek orada can verir. Peyami ise kafasına aldığı kurşunla hastahanede ölür.

              Peyami’nin ölümünden sonra doktorlar Peyami’nin notlarını araştırarak Ayşe adında birisinin kolorduda görev yapmadığını ve İhsan isminde birinin de alay komutanı olmadığını fark etmişlerdir.

3)    KİTABIN ANA FİKRİ:

               Vatanın bağımsızlığı için kadın-erkek demeden tüm halkın mücadele etmesidir.

        
           
4)    KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

                Peyami: İzmir’in işgali sırasında cephede çevirici olarak görev yapar. dışişleri memurudur. Ayşe’yi çok sever. Aynı zamanda çok duygusal bir kişiliğe sahiptir.

                Ayşe: Savaş zamanında cephede hasta bakıcılık yapar. İzmir’in işgalinde milli mücadele ruhu içinde halkı bilinçlendirmeye çalışır. Çok hırslı, çekici ve hoş bir bayandır.

    İhsan: Bir subaydır. Sakarya savaşında şehit düşmüştür. Ayşe’yi çok sever ve onunla evlenmek ister.
              

5)    KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:

                Kitap dil bakımından yalındır. Yabancı kelimelere fazla yer verilmemiştir,  akıcı bir dille yazılmıştır.   Bu romanda hem tarih hem de aşk konuları ustalıkla ele alınmıştır. Esrarengizliklerle dolu her an diğer sayfasında ne olacakmış düşüncesiyle okunacak bir kitap. Sonunda da yine okuyucuya yorum imkanı bırakarak bu özelliğini göstermiştir.

6)    KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ:

               Meşrutiyet ve cumhuriyet devirlerinin tanınmış edebiyatçılarındandır. Kitap okumaya küçük yaşta başlayan Halide Edip ilk önce Tanin gazetesinde yazmaya başlamış ve daha sonraları birçok gazetede roman, makale, sohbet ve hikaye türlerinde eserler vermiştir. İlk romanlarında ferdi aşk temasını işlemiş, daha sonra belgeseldi ve sosyal romanlara önem vermiştir.

               Başlıca romanları: Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye, Kalp Ağrısı, Handan ve Ateşten Gömlektir.

               Başlıca hikayeleri: Dağa Çıkan Kurt, İzmir’den Bursa’ya, Harap Mabetler.

               Hatıra, tiyatro, çeviri ve fikir eserleri de vardır.

Trafik İşaretlerinin Önemi


Trafik İşaretleri karayollarının bulvar,cadde ve sokaklarda uyarı amaçlı konulan önlem levhalarıdır.

Trafik işaretlerine uyulması ,trafik akışının güvenli bir şekilde akması ve yaralanma, can ve mal kaybının azalması açısından çok önemlidir.

Ülkemizde ve dünyada bu kurallara uyulmaması can ve mal kaybının artmasında bir çok ocağın sönmesine neden olmaktadır.

Trafik ortamında sürekli hareket halinde olan, bu hareketleriyle birbirlerini etkileyen araçlar ve insanlar birbirleri için çok önemlidir Birbirlerinin nasıl hareket edeceğini, belli bir yerde nasıl davranabileceğini tahmin edebilmek isterler Acaba bu yolda dönüş yapar mı? Durabilir mi? Sağa mı dönecek? Neden yavaşladı?

Trafik işaretleri bizim için önemli olabilecek bu tür soruları doğru cevaplamamızı sağlarlar “Kırmızı ışık yandı, şimdi tüm araçlar duracak sağa sinyal veren araç birazdan yavaşlayacak ve ilerideki kavşaktan sağa dönecek gibi
Bu işaretler sayesinde trafik ortamındaki belirsizlikten büyük ölçüde kurtulur, tehlikeli olabilecek durumlar için önceden önlem alabiliriz Trafik işaretlerine uymamak diğer sürücü ve yayaların tehlikeli durumlar için önlem almasını güçleştirebilir
Trafik işaretleri, trafik ortamında bulunan sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir Bu yüzden trafik işaretlerinden oluşan bu ortak dili doğru ve yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemlidir


Yollarda Trafik İşaretleri ve Yol Çizgileri Olmasaydı Ne Olurdu?

Trafik işaretleri ve yol çizgileri ,trafik akışının güvenli bir şekilde akması ve yaralanma, can ve mal kaybının azalması açısından çok önemlidir. Eğer trafik işaretleri ve yol çizgileri olmasaydı trafik güvenli bir şekilde akmaz, yaralanma, can ve mal kaybının artmasına bir çok ocağın sönmesine neden olurdu.
İnsanların ve motorlu ya da motorsuz araçların bir arada olduğu trafik ortamında düzen trafik kuralları ve trafik uyarı levhaları ile sağlanır. Kurallar ve o bölgeye özgü trafik levhaları olmasa insanlar ve araçlar birbirlerine nasıl davranacakları konusunda şüpheye düşerler. Kesinliğin olmadığı bir trafik düzeni de kısa bir sürede karmaşaya düşer, kazaların ortaya çıkmasına neden olur. Trafikle ilgili olarak iş elbiseleri ‘nin yanısıra en önemli unsurdur trafik levhaları.