12 Şubat 2012 Pazar

STAFİLOKOK Gıda Zehirlenmeleri Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etken Staphylococcus aureus (stafilokokus aureus) ve Staphylococcus albustur.
Kuluçka süresi 1-7 saat, genellikle 2-4 saattir.
 STAFİLOKOK Gıda Zehirlenmeleri Belirtileri
CEVAP  - Anî olarak başlayan bulantı, kusma, tükürük salgısında artma, karın ağrısı ve kramplar ile hızlı nabız, hâlsizlik ve çoğu zaman ishal vardır. Ateş genellikle yükselmez hasta 1-2 gün içinde iyileşir. Hastalığın ağır seyrettiği durumlarda hipotansiyon , kollaps ve şok olabilir. Ölüm çok az görülür. Belirtilerin şiddeti, alınan entero toksinin miktarına göre değişir. Bebeklerde ve yaşlılarda dehidratasyondan dolayı ölüm olabilir.
STAFİLOKOK Gıda Zehirlenmeleri Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Çoğu zaman tedaviye gerek yoktur. Semptojna göre tedavi uygulanır. Su-elektrolit derjgesi sağlanır. Bu çocuklarda ve yaşlılarda çok önemlidir. Ağır vak'alarda antibiyotik verilebilir zehirlenmelerden 6 saat sonraya kadar sıvı dışında ağızdan gıda verilmez. Sonra sindirimi kolay sulu gıdalar verilmeye başlanır.
 STAFİLOKOK Gıda Zehirlenmeleri Korunma Yolları
CEVAP - Korunmada portör aranır, bulunursa tedavi edilir. Hastalar eğitilerek etkeni çevreye bulaştırmaları önlenir. Karasineklerle mücadele edilir.
Sütler kaynatılır veya pastörize edilir. Gıdaların temizliği ve iyi pişirilmesine dikkat edilir. Pişirme ve pastörizasyon, oluşmuş toksini etkilemez fakat mikroorganizmaları öldürerek yeni toksin oluşumunu engeller. Aşısı ve ilâçla korunması yoktur. Bildirimi zorunludur.

1 yorum: