19 Şubat 2012 Pazar

TRİKOMONİYAZİS Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP- Trikomoniyazisin üç tür etkeni vardır. Bunlardan Trichomonas homonis= Trichomonas intestinalis (trikomonas homonis) bağırsaklarda yaşayan, apatojen kamçılı protozoadır. Trichomonas tenax=Trichomonas
elongata (trikomonas tenaks) ağız boşluğunda yaşayan patojen olmayan kamçılı türüdür.
Kuluçka süresi 4-20 gün, ortalama 10 gündür.
TRİKOMONİYAZİS Belirtileri
CEVAP  - Bu parazit insanlara toksik etkisi ile zarar verir, dokuları istila etmez. Kadınlarda üretra, vajina, endometriyum, vulva enfeksiyonlarına sebep olur. Erkeklerde, üretra, prostat, epididim ve testislere geçerek buralarda harabiyete sebep olur. Hastalık akut veya subakut başlayabilir, bazen belirti görülmeyebilir. Enfekte kadınların ancak % 20 'sinde belirti olur.
Belirtileri; perine bölgesinde şiddetli kaşıntı, yanma, kirli-beyaz veya yeşilimtırak, köpüklü, pis kokulu krem kıvamında akıntı vardır. Erkeklerde bazen akıntılı üretrit, prostatit görülebilir."
 TRİKOMONİYAZİS Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Tedavi; ilâçla tedavisi vardır, lokal ve genel tedavi uygulanır, evli eşler birlikte tedavi edilir. Özel bakımı yoktur.
TRİKOMONİYAZİS Korunma Yolları
CEVAP- Trikomoniyazis en çok 16-35 yaş arası kadınlarda görülür. Bulaşmayı önlemek için hastalar tedavi edilir. Hasta kişilerin cinsel temastan kaçınmaları ve kişisel hijyen kurallarına uymaları gerekir. Sağlık eğitimi yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder