3 Şubat 2012 Cuma

Yılancık (Erizipel) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etken çoğunlukla A grubu beta-hemolitik streptokoklardır. Bazen de C grubu  streptokoklar olabilir.   Bu  etkenler sadece  yılancık  yapmakla kalmayıp başka hastalıklara da sebep olurlar. Örneğin, anjin, kızıl gibi.
 Kuluçka süresi 2-5 gündür.
 Yılancık (Erizipel) Belirtileri
CEVAP - Hastalık ani olarak başlar. Etkenin girdiği yerde kaşıntı, kızarıklık hassasiyet ve ağrı vardır. Lezyondaki kızarıklık ve ödem, sağlam deride ayrılabilecek şekilde sınırlı ve bellidir. Ödem üzerinde büller oluşabilir. Hastalık genellikle yüzde yerleşir, burun üzerinden her iki yüze yayılın kelebek şeklini alır.
Genel belirti olarak ateş,  bulantı,  kusma,  baş ve boğaz ağrı görülür. Hastalık gırtlakta yerleşirse ödeme bağlı boğulma sonucu ölebilir.  Yılancık,  şarbon  gibi  deri  hastalıkları  ile  karıştırılabilir.  Ancak etkenin girdiği yerde iltihap, bul, döküntü ve yüzdeki kelebek görünür önemli yılancık belirtileridir.
Lezyonun kenarından alınan materyalle kültür yapılarak kesin teşt-konulabilir. Lökositoz, ASO, CRP gibi testler streptokok enfeksiyonu ok olmadığını gösterir.
 Yılancık (Erizipel) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Yılancığın bakım ve tedavisi kolaydır. Kirli pansuman atıklarıyla bulaşabileceği için bu atıkların çevreyle temasının önlenmesi gerekir
Hasta istirahata alınır. Penisilin tedavisiyle kısa sürede hasta iyileşir. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler verilebilir. Yılancık tedavi edilmediği durumlarda bile 5-10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.
Hastalık yaşlılarda ve bağışıklık sistemi bozuk olan kimselerde ağır seyreder. Hastalara sindirimi kolay, kalorisi, suyu ve tuzu yeterli diyet uygulanır.

Yılancık (Erizipel) Korunma Yolları
CEVAP  - Hastalar tedavi edilir, kişisel hijyen ve bulaşma yolları hakkında eğitim yapılır. Hastalar tecrit edilerek pansuman atıkları ile bulaşma ilenmeye çalışılır. Yeni doğan bebeklerde göbek enfeksiyonlarına fırsat verilmez. Karasineklerle bulaşma olabileceğinden bunlarla mücadele edilir. Hastalığın aşısı yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder