8 Şubat 2012 Çarşamba

Brusellozis Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Etken ilk kez 1886 yılında Bruce (Brus) tarafından izole edilen hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, gram negatif, endotoksini olan basil veya kokko-basil şeklinde görülen hücre içi bakterilerindendir.
  Kuluçka süresi; 1-3 hafta, bazen birkaç ay olabilir.
 Brusellozis Belirtileri
CEVAP  - Hastalık ateş, eklem, kas ve baş ağrıları, bol terleme, uykusuz­luk gibi genel belirtilerle başlar. Ateş tifoya benzer fakat bol terleme ile tifodan ayrılır. Ateşe rağmen hastanın genel durumu iyidir. Ateş çocuklarda bazen hafif veya hiç olmayabilir. Eklem ağrıları romatizma ile karışır, fakat romatizmadaki eklemde şişlik, kızarıklık ve lokal ateş brucellozda yoktur.
          İshal veya kabızlık olabilir. Diş eti kanamaları, karaciğer, dalak, beyin ve böbrekte apseler ile bunlarla ilgili belirtiler görülür. Erkeklerde; orşit, epididimit, prostatit, kadınlarda; oofarit, menstrual bozukluklar,' karaciğer ve dalak büyümesi görülür. Terleme ile birlikte solunum sistemi belirtileri de olduğu için tüberküloz ile sık karıştırılır, bu ancak lâboratuvar tahlilleri ile ayrılır.
Özetleyecek olursak; baş ve eklem ağrısı, geceleri bol terleme, karaciğer ve dalak bölgesinde ağrı ve dalgalı ateş hikâyesi olan, özellikle hayvan ve hayvan ürünleriyle yakın temas eden kimseler mutlaka brucelloz yönünden değerlendirilmelidir.
Lâboratuvar belirtileri; lökositoz, anemi, sedimantasyon yükselmesi. Kan ve kemik iliğinden bakteri izole edilebilir. Serolojik testlerle (Rose-Bengal testi gibi) kesin teşhis konur.
Brusellozis Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Brucellozun spesifik tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Varsa apseler drene edilebilir. Semptomatik tedavide ateş olduğu sürece yatak istirahatına devam edilir.
Beslenmede sindirimi kolay, enerji ve protein bakımından   zengin gıdalar ve B kompleks vitaminleri verilir, ishal veya kabızlık varsa diyet uygulanır. Ağrılar için hekimin vereceği ilâçlar uygulanır.
Brusellozis Korunma Yolları
CEVAP - Özellikle süt ve süt ürünlerinin kontrol altına alınması gerekir. Sütler pastörize edilir veya kaynatılır. Süt ürünleri ise pişirilerek veya pastörize edilerek bakterilerin öldürülmesinden sonra yapılır. Çiğ    sütten yapılan peynirin tuzlu suda en  az iki-üç ay bekletildikten sonra yenmesi gerekir. Hayvan ve hayvan ürünleriyle uğraşan insanlar eldiven, maske ve gözlük kullanmalıdır.
Hastalığın kaynağı bulunmaya çalışılır. Düşük yapan hayvanlarda brucelloz  düşünülerek  fetüs,   plasenta  ve     atıkları   gömülür.   Etler iyi pişirilmeden yenmez, veteriner örgütü ile iş birliği yapılarak tespit edilen hasta hayvan ve insanlar karşılıklı bildirilip değerlendirilir.
Brucellozis yumurta ile de bulaşabileceğinden hastalığın yaygın olduğu bölgelerde yumurtalar pişirilerek yenir. Hasta hayvanlar sağlamlardan ayrılır. Hastalık hava yoluyla bulaşabileceği için de insanlar hayvanlarla aynı ortamda bulundurulmaz. Mezbahalar, ithâl edilen et ve et ürünleri kontrol edilir.
Hastalık hakkında topluma sağlık eğitimi yapılır. Hastalık ihbar edilir. Az da olsa insandan insana bulaşma olacağı için hastaların atıkla kontrol edilir. Etken üriner sistemde yerleştiğinden evli kişiler tedavi bitinceye kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdır. İnsanlarda kullanacak aşısı hâlâ yoktur. Hayvanlarda kullanılan canlı aşı (brucella abortus tip 19 şusu) insanlarda etkili değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder