8 Şubat 2012 Çarşamba

Stafilokok Enfeksiyonları Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Stafilokoklar yuvarlak şekilli, hareketsiz, sporsuz, kapsüllü veya kapsülsüz, gram pozitif, üzüm salkımı şeklinde bakterilerdir, kuruluğa dirençli, antiseptik boya maddelerine hassastırlar. Buz dolabında aylarca yaşayabilirler. Bu etkenler iltihapla ilgili her türlü hastalık yapabilirler. Hastalığı kendi cisimleri veya toksin ve enzim niteliğindeki maddeleriyle oluştururlar.
           Kuluçka süresi çok değişkendir. Genellikle 4-10 gündür. Gıda zehirlenmelerinde 1 saate kadar inebilir.
 Stafilokok Enfeksiyonları Belirtileri
CEVAP - Stafilokokların başlıca klinik belirtisi cerahatli lezyonlardır. Etkenin virülansı, kişinin direnci, vücut yapısı, hastalığın yerleştiği doku ve sistemine göre değişik belirtiler görülür. Ateş, kırgınlık, iştahsızlık ve baş ağrısı sık görülen belirtilerdir.
Stafilokok Enfeksiyonları Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Cerahatli lezyonlarda yara bakımı yapılır, lezyonlar temizlenir, antiseptik solüsyonla yıkanır. Pansuman malzemeleri ve bunlarla teması olan kişilerin enfeksiyonu yaymalarına sık rastlanır. Özellikle buna dikkat edilmelidir. Antibakteriyal pomat etkili olabilir. Antibiyogram yapılarak etkenin hassas olduğu antibiyotiklerle tedavi yapılır. Tedavide en çok antistafilokokal penisilin veya sefalosporin türü ilâçlar kullanılır. Semptomatik tedavi, varsa komplikasyon tedavisi uygulanır.

 Stafilokok Enfeksiyonları Korunma Yollarını Anlatınız.
CEVAP - Kişisel hijyen kurallarına uyulur, hasta ve portörler tedavi edilir.Salgın varsa bildirim yapılır. Yara ve pansuman atıkları yakılır veya torbalarla güvenli bir şekilde yok edilir. Ellerinde yara olanlar gıda işlerinde çalıştırılmaz. Hastanede sterilizasyona önem verilir. Özellikle ameliyathane, yeni doğan servisleri ve yanıklı hastalarda asepsi-antisepsi kurallarına çok önem verilir. Bebek ve bünyesi zayıf kimseler stafilokok enfeksiyonu şüpheli kimselerden uzak tutulur. Emziren anneler meme bakımı konusunda eğitilir.
    Tüm topluma sağlık eğitimi yapılır. Yeni doğan servislerinde çalışanlardan burun kültürü alınır. Etkili aşısı yoktur. Otovaksen (etkenden elde edilen) aşı uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder