10 Şubat 2012 Cuma

GONORE (BEL SOĞUKLUĞU) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Etkeni gonokokta denilen nayserya gonore (Neisserria gonorhoe- ae)dir. Gram negatif, sporsuz, kapsülsüz, oda ısısında bile kısa sürede ölen ve yalnız insan için patojen olan diplokoklardır.
Kuluçka süresi 1-14 gün, ortalama 3-5 gündür.
 GONORE (BEL SOĞUKLUĞU) Belirtileri
CEVAP - Hastalık genellikle genital organlarda yerleştiğinden, kadın ve erkeklerde belirtiler farklılıklar gösterir.
a.Kadınlarda gonore belirtileri: Vaginal akıntı, önce sarı-yeşilpürülan, sonra koyu krem renklidir. Menstürasyon bozuklukları, disüri, karınağrısı, ateş, peritonit ve hepatit en sık görülen belirtilerdir. Etken falloptüplerine geçerek peritonit yapar. Karaciğer fonksiyon testleri geçici olarakbozulur. Gonore, kadınların % 50 sinde belirti vermez.
b.Erkeklerde gonore belirtilen: Üretrite bağlı sarı-yeşil pürülan
akıntı, idrar yaparken geçici ağrı, yanma, idrar yapma zorluğu, prostatağrısı, ateş ve hematüri erkeklerde görülen başlıca belirtilerdir.
GONORE (BEL SOĞUKLUĞU) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Gonokoklar antibiyotiklere çok hassastır, ancak kısa sürede direnç kazanırlar. Tedavide en çok penisilin, amoksilin ve eritromisin grubu ilaçlar kullanılır. Tedavi hastalığın durumuna göre tek doz, 2-3 günlük veya 7-10 günlük olarak uygulanabilir. Tedaviye erken başlama ve antibiyogram sonucuna göre uygun ilaç seçimi tedavi süresini etkiler. Psikolojik tedavi yapılır.
       Doğum yapan annede gonore varsa yeni doğan bebeğin gözüne % 1 lik gümüş nitrat damlatılır veya penisilin, sülfamitler uygulanabilir.

GONORE (BEL SOĞUKLUĞU) Korunma Yolları
CEVAP - Dünyada yaklaşık 100 milyon kadar gonoreli olduğu ve hastalığın cinsel yol ile bulaşması sebebiyle gizlendiği, ayrıca bağışıklık oluşturmadığı düşünülürse, korunmanın önemi ortaya çıkar. Korunmada en önemli yol eğitimdir. Puhusun önlenmesi, kondom kullanılması, hasta ve portörlerin tedavisi de korunmada önemli aktörlerdir. Gonoreli kişilerin son 30 gün içerisinde cinsel temasta bulunduğu kimselerin kontrolü, kondom kullanma korunmada alınacak diğer tedbirlerdir. Ülkemizde gonore bildirimi azdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder