9 Şubat 2012 Perşembe

FRENGİ (SİFİLİZ) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Frenginin etkeni, Treponema pallidumdur. Çevre şartlarına dayanıksız,  hareketli,  kaynağı sadece insan olan bir spirokettir
Kuluçka süresi ortalama 21 gündür. 10 ile 90 gün arasında değişir.

 FRENGİ (SİFİLİZ) Belirtileri
CEVAP - Frengi genel olarak bir damar hastalığıdır. Sproketler epidermis ve damarlar etrafında görülür. Etken girdiği yerde sert şankr yapar, ileri dönemlerde paralizilere sebep olur.
Hastalık, dönemler hâlinde seyrettiği için, belirtilerini bu dönemin özellikleri içerisinde açıklamamız daha uygun olur. Frengi bir damar hastalığı olmasına rağmen, deri belirtileri ön plândadır.

FRENGİ (SİFİLİZ) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP – Treponema penisiline çok hassastır. Hekimin önerdiği tedavi uygulanır. O halde erken teşhis edildiğinde frenginin tedavisi oldukça kolaydır. Tedaviden sonra ilk yıl 6 ayda bir, 2. Yıl bir kez kontrol edilir, tam şifa bulmamışsa tedavi tekrarlanır. Doğum yapacak kadınlar için kontrol 4 yıl sürdürülür.
 FRENGİ (SİFİLİZ) Korunma Yolları
CEVAP – Korunmada en önemli faktör fuhuşun ve kontrolsüz cinsel yaşamın önlenmesidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın önemli bir yolu da kondom kullanılmasıdır. Ayrıca hasta ve portörler bulunup tedavi edilir. Salgın zamanlarında toplum, diğer zamanlarda genelev kadınları, başka ülkelerden gelenler ve evlenecek çiftler kontrol edilir.

     Sağlam kişilerin eğitimi, özellikle hastalık cinsel yolla bulaştığı için ve hastalığın saklanması sebebiyle önem kazanır. Oysa hastalık cinsel yol dışında da bulaşmaktadır.
      Kesin teşhis konan hastalık bildirilir.teşhiste kullanılan testler; PTA – ABS – TPHA, kontrol için ise VDRL testi yapılır. Sifilisin aşısı ve serumu yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder