9 Şubat 2012 Perşembe

TRAHOM Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Etkeni klamidya trakomatis (Chlamydia trachomatis) tir. Bu etken eskiden virüs grubunda sayılarak trik virüsü diye tanınırdı.
Kuluçka süresi 5-12 gündür.
TRAHOM Belirtileri
CEVAP  - Mikroorganizma miktarına göre değişmekle birlikte, genellikle sinsi başlar. Fotofobi, göz yaşında artma, üst göz kapağında şişme ve içe kıvrılma vardır. Üst tars konjunktivasmda foliküller bulunur.

Konjunktivadan başlayan iltihap, korneaya yayılır ve üst kısmında granüller oluşur. Müko-pürülan bir akıntı vardır, ağrı artabilir. Nedbeleşme ile hastalık kronik döneme geçer. Bu dönem aylarca hatta yıllarca devam edebilir. Nedbeler nedeniyle göz kapaklarında büzülmeler olur.
Kornea gri bir infiltrasyon ile kan damarlarının hücumuna uğrar ve yalnız trahomda görülen pannüs meydana gelir. Pannüs; enfeksiyonun konjuktivadan korneaya doğru bir uzantısıdır, yani korneanın yüzeysel tabakasının hücre infıltrasyonu ile epitel  altı  damarlarının  hücumudur. Trahom sonucu kısmi görme bozukluğu veya körlük meydana gelir.

TRAHOM Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Dünyada 10-15 milyon kör insanın, yaklaşık iki milyonunun trahomdan meydana gelen körlük olduğu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ = WHO) tarafından yayınlanmıştır.
Trahomdan    ileri    gelen    bu    körlükler,    korunmanın yanında zamanında yapılacak
bakım ve tedavi ile önlenebilir.
Trahom genellikle beslenme düzeyi düşük, zayıf ve lenfatik kişilerde daha ağır seyreder. O halde trahomda hastalar yeterli ve dengeli bir şekilde beslenirken, diğer taraftan spesifik tedavi yapılmalıdır.
Erken   dönemde   yapılacak   genel   ve   lokal   tedavi,   iyileşmeyi sağlayarak komplikasyonları önler. Günümüzde trahom tedavisi ağızdan sülfamitlerle, lokal olarak ise tetrasiklin ve   göz pomadı ile yapılmaktadır, Eritromisin de etkili ilâç grubudur. Tedavi ya 60 gün devamlı günde 3 defa, veya 6 ay her ayın birinci gününde başlayıp 5 gün terramisin tatbiki şeklinde yapılır. Bazen de genel ve lokal tedavi birlikte yapılır. Gerekirse cerrahi tedavi de uygulanır.


TRAHOM Korunma Yolları
CEVAP  - Trahom kalabalık, sosya-ekonomik düzeyi düşük ve beslenmesi bozuk toplumlarda kolay yayılır ve ağır seyreder.
     Trahom   savaşında   başarılı   olmak   için,   halkın   kişisel   hijyen konusunda itilmesi   şarttır.   Kişi,   aile,   okul,   kışla,   işyeri,   milli   ve milletlerarası korunma tedbirlerinin alınması, ancak eğitimle sağlanabilir. Başta  karasinekter olmak üzere vektörlerle de savaşmak gerekir. Özellikle kirli  eller göze sürülmemelidir. Ayrıca;
*     Trahomlu kimselerin havlu, mendil ve çamaşır gibi eşyaları
kullanılmaz.
* Özellikle trahomlu okul çocukları tecrit edilir.
* Temiz ve yeterli su temin edilir.
* Toplum taramaları yapılarak, hastalar tedavi edilir.
*        Hastalarla yakın temas eden kimselerin (hemşire, hasta bakıcı
gibi) gözlerine günde iki kez tetrasiklin grubu pomat tatbik edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder