27 Mart 2012 Salı

AŞİL KİRİŞİ

AŞİL KİRİŞİ
Ayak bileğimizin arkasında, topuğun üzerinden baldıra bağlı duran acayip gergin ve güçlü bir tendon var, ona “aşil” tendon deniyor.
  Tıp terimlerden anlamayan biz alelade halkın bilebildiği nadir terimlerden kendisi.
Bugüne kadar ismini mitolojideki Achilles (Fransızca okunuşu bittabii) karakterinden aldığını bilmiyordum. Annesi oğlu ölümsüz olsun diye onu Styx ırmağında yıkıyor.
   Ancak suya sokarken ayak bileklerinin arkasından arkasından tutuyor ve o kısma sonra özel olarak ıslatmayı unuttuğundan Achilles’in ayak bileklerinin arkası onun tek zayıf noktası oluyor.

Aşil kirişi iltihabı : Kirişiniz aşırı kullanmadan iltihaplandığı için ayak bileğiniz, birkaç hafta içinde yavaş yavaş şişer.

Sıvı veya dolaşım sorunları : Ayak bileğinizdeki şiş bir günü aştı, başka şikayetiniz yok. Uzun süre oturduğunuzda (yolculukta) ayaklarınızda ve ayak bileğinizde su toplanır. Bir iki gün içinde, özellikle ayaklarınızı yukarı kaldırdığınızda geçer. Bacaklarınızda ya yetersiz toplardamar vardır ya da varisli toplardamarlara sahipsiniz.

Derin tromboflebit ( derindeki toplardamarlarda pıhtılaşma) : Ayağınıza yük bindirdiğinizde baldırınızda ağrı, şiş var ve dokununca acıyor; bileğiniz de şiş. Derin tromboflebit, bacağınızın derinde bulunan bir toplardamarın pıhtıyla tıkanmasıdır. Pıhtının kopması ve hayati bir organa yerleşmesi ölümcül olabilir.

Pıhtının parçalanması ve yeni pıhtıların oluşması için kanı sulandıran ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz? Burkulma veya incinme söz konusuysa, Ağrı ve şişme durumunda aspirin, ibuprofen ya da asetaminofen kullanabilirsiniz. Ökçe kirişini ayakkabınızın topuğunu yükselterek rahatlatın. Gereken egzersizleri yapın. Ayak ve bacakların düzenli olarak kullanılması (yürümek, koşmak veya alet kullanmak) kaslarınızı güçlendirir ve topuğunuzun etrafındaki kemiklere destek verir. Yaralanma gerçekleşir gerçekleşmez, ayağınızı günde birkaç defa 15 - 20 dakika soğuk suya sokun. Elastik varis çorapları kronik şişleri önleyebilir. Daha fazla bilgi için doktora veya sağlık uzmanına başvurun. Ağrı ve şişlik geçtikten sonra esneklik sağlamak için ayak bileğinizi günde birkaç kere döndürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder