3 Nisan 2012 Salı

BESİN İÇERİKLERİ VE GÖREVLERİ

BESİN İÇERİKLERİ VE GÖREVLERİ


    Besinler canlılar için çok önemlidir.Yiyecekler birden fazla besin maddesi içerebilir.Ancak içeriğinde en çok hangi besin maddesi bulunuyorsa o grupta yer alır.Besinleri içeriklerine göre karbonhidratlar,proteinler,yağlar,vitaminler,su ve mineraller olarak gruplandırırız.
KARBONHİDRATLAR
    Makarna,pilav,ekmek gibi besinler enerji sağlar ve bol miktarda karbonhidrat içerir.Karbonhidratlar temel besin maddelerimizdendir.Bunlar vücudumuzda kısa sürede enerjiye dönüşür.
PROTEİNLER
    Proteinler vücudumuzda yapıcı-onarıcı olarak görev yaparlar.Büyüme,gelişme,yaraların iyileşmesi,vücudün mikroplara karşı iyileşmesi,vücudun mikroplara karşı direnci için proteinlere gerek vardır.
YAĞLAR
    Fazla enerji gerektiren işler yaptığımızda karbonhidratlardan aldığımız enerji yetersiz kalır.Bu gibi durumlarda gereksinim duyduğumuz enerjiyi diğer bir enerji kaynağı olan yağlardan sağlarız.Yağlar, bitki ve hayvanlardan elde edilir.
VİTAMİNLER
    Vitaminler , vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar.Vücudumuzu hastalıklardan korurlar.Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır.
SU
    Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesinde suyun büyük bir önemi vardır.Vücudumuzun yaklaşık %70’i sudur.Su vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.
MİNERALLER
    Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar.Mineralleri yediğimiz yiyicek ve içeceklerle alırız.
Besin içerikleri :karbonhidratlar, proteinler ,su ,minareller ,yağlar ve vitaminlerden oluşur.
YAPICI VE ONARICI
Proteinler
Yağlar
Karbonhidratlar
Su
Mineraller
ENERJİ VERİCİ
Yağlar
Proteinler
Karbonhidratlar
DÜZENEYİCİ
Vitaminler
Su
Mineraller
Proteinler



ÖRNEK:Arkadaşlar mesela makarnanın ve ekmeğin içinde karbohhidratlar bulunmaktadır.
ÖRNEK:Arkadaşlar mesela etin , yumurtanın , yoğurdun içinde proteinler bulunmaktadır.
ÖRNEK:Arkadaşlar mesela meyve suyunun içinde su bulmaktadır,sindirilmez.
VİTAMİN NEDİR ?
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır .



YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .
ÖNEMİ
A vitamini Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır .
 Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates 
D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar .
 Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş 
E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
 Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta 
K vitamini Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. Kvitamini takviyesi yanlızca kanamalı hastalarda verilir.
 Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek 
B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.
 Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt
  C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.
 Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye 
MİNERALLER:Arkadaşlarlar mineraller emzinlerin ve canlıların yapısında bulunurlar.Kalsiyum ve fosfor kemikleri ve dişleri sertleştirir.Demir akyuvarların yapısındaki HEMOGLOBİN e katılır.Magnezyum krolofilin yapısına katılır.İyot ise hormonların yapısına katılır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder