3 Nisan 2012 Salı

KUŞLAR NASIL UÇAR?

KUŞLAR NASIL UÇAR?

- Kuşlar kuşkusuz uçma eylemini en başarılı olarak gerçekleştiren canlılardır. Kuşlar mükemmel uçuşlarını iki yöntemin birleşimiyle ortaya çıkarırlar.

- Birincisi; Kuşlar her kanat çırptıklarında kanatları altındaki havayı hızla aşağı doğru iterler. Bu hareket onların etki tepki prensibi sayesinde havada yükselmelerini sağlar.

- İkincisi; Kuşların kanadı aerofoil denilen özel aerodinamik yapıya sahiptir. Bu sayede kanatları havada hareket ederken aynı zamanda taşıma kuvveti oluşturur. Bu taşıma kuvveti ise onların havada tutunabilmelerini sağlar.

- Önce kanat çırparak yükselirler sonra irtifalarını hıza donusturerek kanatlarında taşıma kuvvetinin oluşmasını sağlarlar. Daha sonra yeniden kanat çırparlar yeniden hız kazanırlar ve hızın artışıyla artan taşıma kuvveti sayesinde havalanıp uzaklara giderler. Buradaki kanat çıprma işlemi tabii sadece iki kez değil onlarca defa olur. Coğu zaman görürüz ama sayamayız.

- İnsanoğlu ilk kez uçmayı düşlediğinde kuşları inceledi. Kuşların kanatlarını kopyaladı ve günümüz uçaklarının kanatları halen kuşların kanadı ile aynı aerofoil yapıya sahip. Artık süpersonik uçaklar yapıyoruz. Uzaya çıkıyoruz. Geçmişimize baktığımızda atalarımız kuşlar...

- Eğer bir kuş görürseniz ve sizde bir uçucuysanız lütfen ona hayranlıkla bakın. Çünkü havada ne kadar profesyonel olduklarını sadece havada anlayabiliyorsunuz. Yerden her şer çok basit görünebilir ama havada herşey çok farklı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder