21 Mayıs 2012 Pazartesi

Guatır


Guatır

Guatır boğazda, gırtlağın önünde, birbirine ortadan bağlı, iki parcadan oluşup, her parcası aşağı yukarı her insanın baş parmağı kadar büyüktür.

Guatırın vazifesi: Guatra vücut için çok önemli iki çeşit hormon üretmektedir. Guatır hormonları beynin gelişmesi için çok zaruridır. Doğuştan guatrı olmayan veya az hormon üreten insanın inteligenz düzeyi düşük olur. Guatır vücut ısısının ayarlanmasında önemli bir rol oynar. Kandaki hormon seviyesi düşünce vücut kasları gevşek çalışır, saçlar dökülür, vücut reaksiyonu yavaşlar, alt bacaklarda su toplanabilir, vücudun genel oksijen sarfiyatı azalır. Kandaki guatır hormon seviyesi yükselince kalp atışları yükselir, terleme fazlalaşır, vücudun kilo kaybı başlar, iştah fazlalaşır vücutta takatsizlik başlar, v.s.

'DIŞ GUATRA':

Dışguatır demek guatranın büyümesi demektır, guatranın hormonel durumu normaldır, fakat guatır yalnız içe doğru değil, her tarafa büyüme yaptığı için 'Dış guatır' kavramı yanlıştır. Doğrusu Oyturot guatra dır (normal fonksıyonlu). Bu hastalık daha çok kadınlarda erkeklere nisbeten daha fazla oluşur, Almanya'da epidemıyolojik olarak %30 insanlarda görülür. Guatranın büyümesinin sebebi belli değildir. Ancak yemeklerdeki iyot tuzunun azlığı bardağı taşıran damlayı teşkil ediyor. BU SEBEBTEN DOLAYİ, ÖZELLİKLE ERGİNLİK CAĞINDA COCUKLARI OLAN AİLELER,

İyot içeren tuzlar kullanmalı

TEDAVIYE GELİNCE.

Hastalığın teşhisi gayet kolay olduğu için herkes, özellıkle gençler bir doktora muayene olmalıdırlar. Doktor hastalığı teşhis ettiyse hastaya hap yazacaktır. Hasta haplarını düzenli ve hergün bir tane alırsa guatra yavaş yavaş küçülür. Hap tedavısı 1-2 sene devam etmelidir.

Eğer haplar ile guatra yeterince küçülmezse veya guatra dejenerasyona uğramışsa o zaman ameliyattan başka çare kalmaz. Bu durumlarda guatra ameliyatından sonra ise hasta mutlaka Hayat boyu hap alması gerekecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder