11 Şubat 2012 Cumartesi

AIDS Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - AİDS "Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" anlamına gelen hastalığın kelimelerinin baş harfleridir. Bu hastalığın adı olarak kullanılmaktadır. Hastalık genellikle eş cinsellerde görülür.
Hastalığın etkeni daha önceleri HTLV-III veya LAV virüsü olarak adlandırılmış ancak son araştırmalarda human immüno-deficiency virüs tip l (HIV-1) adı verilmiştir.
AİDS ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan, 3 ay ile 3 yıl kuluçka devresi olan bir hastalıktır.
 AIDS Belirtileri
CEVAP - Klinik belirtiler; lenf bezleri şiş, sert ve ağrılıdır. Bu şişlik 3 aydan fazla devam eder. Ateş, gece terlemesi, kuru ve devamlı öksürük, kolay yaralanma, sebepsiz kanamalar, ileri derecede ve sürekli yorgunluk, uzun süren su gibi ishal, kısa sürede fazla kilo kaybı, dil ve boğazda beyazımsı tabaka (maya enfeksiyonu), yürümede denge bozukluğu, karamsarlık, görme ve işitme bozukluğu, hafıza kaybı, uçuklar, deri-ağız-burun ve anüs mukozasında renksiz veya morumsu nodüller, şişlikler, plaklar ve kırmızı döküntüler en sık görülen belirtilerdir.
AİDS' in hafif şeklinde bu belirtilerden bazıları görülür. Hâlsizlik, kronik ishal, kronik ateş, kilo kaybı, sebebi bilinmeyen lenf adenopati ve gece terlemesi gibi belirtiler AİDS düşündürür. Bu belirtiler görülen kişilerde, bu belirtilerin ne zamandan beri devam ettiği, cinsel yaşam biçimi, kan nakli ve damar içi ilâç yapılıp yapılmadığı araştırılır.
 AIDS Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Bu gün için AİDS 'in bilinen tedavisi yoktur. Bazı ilâçlar   deneme safhasında olup, olumlu sonuçlar alınmıştır. Korunmanın dışında özel bir bakım ve tedavisi yoktur. Hastaların temizliğine ve beslenmesine önem verilir, fırsatçı enfeksiyonlardan uzak tutulmaya çalışılır ve psikolojik destek verilir. AİDS' li kişiler genellikle fırsatçı    enfeksiyonlar dediğimiz başka enfeksiyonların  sonucunda ölmektedir.  Örneğin,  pneumocystis  carinii  (pnömonisistis karin), toksoplazmozis, candidalar, mikobakterium tüberkülozis,  herpes zoster gibi  hastalıklar (parazit,  mantar,  bakteri ve virüs hastalıkları ) en çok görülen fırsatçı enfeksiyonlardır. Ölüm oranının çok j yüksek oluşu ve tedavisinin olmayışı korunmanın önemini artırmaktadır.

 AIDS Korunma Yolları
CEVAP  - AİDS 'in etyolojisi tam olarak bilinmediğinden hastalığın kontrolü de şimdilik tam olarak mümkün değildir. Korunmada, bilinen bulaşma yollarına karşı önlem alınır, riskli gruplardan insanlarla cinsel temastan ve kan naklinden kaçınılır. Kan ve kan ürünleri kontrol edilerek kullanılır.
Aşı çalışmaları devam etmekte olup en önemli korunma yolu riskli gruplara ve topluma doğru bilgilerle sağlık eğitimi yapmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder