11 Şubat 2012 Cumartesi

ASKARIASİS (ASCARİASİS) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP  - Etkeni Ascaris lumbricoidestir. Erkekleri 15-20 cm., dişileri 20-40 cm. uzunluğundaki solucanlardır.
Kuluçka süresi, embriyonlu yumurta (larva) insan tarafından alındıktan 2 ay sonra olgun kurt hâline gelir. Olgun solucanlar (kurt) 10-12 ay yaşar ve döllenmiş dişi solucanlar bağırsakta bulunduğu sürece bulaştırıcılık devam eder.

ASKARIASİS (ASCARİASİS) Belirtileri
CEVAP  - Parazit sayısı çoksa travmatik ve mekanik zararları vardır. Bağırsak epitelini tahriş ederek mikroorganizmalara giriş kapısı hazırlar. Alerjik ve toksik etkileri de vardır. Belirtiler; düzensiz solunum, öksürük, spazmlar, ateş, sindirim ve beslenme bozuklukları, karın ağrısı, kusma, tedirginlik, uykusuzluk ve deri döküntüleri başlıca belirtileridir. Belirtiler, değişken ve bazen hiç görülmeyebilir.
 ASKARIASİS (ASCARİASİS) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP  - Askariazisin özel bakımı yoktur. Ağızdan verilen antiparaziter ilâçlarla tedavi edilir. Hastaların iyi beslenmeleri gerekir.
ASKARIASİS (ASCARİASİS) Korunma Yolları
CEVAP  - Dışkının sulara, toprağa, çiğ yenen sebze ve meyvelere bulaşmasının önlenmesi, özellikle yemekten önce ellerin sabunla yıkanması, çevre sağlığının olumlu hâle getirilmesi, kişisel hijyen ve hastalıkla ilgili eğitim yapılması başlıca korunma yollarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder