11 Şubat 2012 Cumartesi

KIZAMIKCIK (Rubella) Etkeni Ve Kuluçka Süresi
CEVAP - Hastalığın etkeni RNA virüslerinden Toga virüstür. Bu virüs etere, ısıya ve çevre şartlarına dayanıklıdır, -70 °C de uzun süre   saklanabilı Esas konakçısı insandır. Ancak, bazı deneylerle hayvanlarda da hastal oluşturmuştur. Kuluçka süresi 14-21 gün, ortalama 16-17 gündür.
 KIZAMIKCIK (Rubella) Belirtileri
CEVAP - Hastalık, klinik belirtileri bakımından iki devrede incelenir.
1)    Prodromal devri: Hafif ateş, hâlsizlik, huzursuzluk, nezle,baş ağrısı, servikal lenfadenopati, dalak büyümesi bu dönemin sık   görülen belirtileridir. Bu belirtiler kızamıktaki belirtilerden daha hafif, hatta bazen hiç fark edilmeyebilir. 1-4 gün süren bu dönemin en önemli belirtileri kulak ve boyun arkasındaki lenf bezlerinin şişmesidir. Buna Thedor (tedor) belirtisi denir.
2)    Döküntü devri: Döküntüler makûl ve makülo-papüler tarzda olup pembe-kırmızı renktedir. Kızamık döküntülerinden daha seyrek ve küçüktür. Bu döküntüler 1-2.nci günde alın ve yüzde başlar, göğüs, gövde, kol ve bacaklara hızla yayılır. Ağız etrafında da döküntüler vardır. Nadiren kaşıntı olabilir. 2-3 gün sonra (bazen 1-5 gün) döküntüler hafifler, sönmeye başlar. Kızamıkçıkta deskuamasyon yoktur, hafif bir kepeklenme vardır. Tipik ekzantemlar ve ağrılı lenfadenopati hastalığın özel belirtisidir (tedor belirtısi)

         Lâboratuvar tahlillerinde lenfositoz vardır, hastalıktan 7 gün öncesi ile 14 gün sonrasına kadar nazofariks kültüründen etken üretilebilir. Kan kültürü, hastalıktan 7 gün önce ve döküntüden 3-4 gün sonraya kadar pozitiftir. Lökosit sayısı biraz azalabilir, monositler artar, kanda TÜRK hücrelerine (A tipi lenfositlere) rastlanır.

KIZAMIKCIK (Rubella) Hemşirelik Bakımı Ve Tedavisi
CEVAP - Akkiz kızamıkçıkta önemli bakım ve tedavi gerekmez.  Hastalık kendiliğinden iyileşir. Hasta yatak istirahatına alınır, ateş, baş ve   eklem ağrıları, artrit için aspirin (çocuklarda parasetamol) verilir. Semptomatik tedavi uygulanır. Komplikasyon varsa buna göre tedavi ayarlanır. Hastanın  yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanır.
Konjenital kızamıkçıkta teşhis ve bakım bir ekip işidir. Göz, KBB ve kalple ilgili uzman ve diğer personel teşhis ve tedaviyi birlikte yaparlar.
 KIZAMIKCIK (Rubella) Korunma Yolları
CEVAP - Bulaşma yollarına karşı önlem alınır. Kızamıkçık aşısı vardır. Ancak,  bu aşı yapılan kişilerin ağız-burun sekresyonunda kızamıkçık virüsü izole edilmiştir. Bu da aşılı kişilerden hastalığın bulaşabileceğini düşündürmektedir. Aşı, 1969 da Amerika Birleşik Devletleri'nde   rutin olarak uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde kızamıkçık ve kabakulak aşıları ile birlikte   üçlü olarak (KKK) yapılmaktadır.
Puberte çağına kadar kızamıkçık geçirmeyen kızlara veya anne adaylarına, gebe kalmadan üç ay önce kızamıkçık aşısı yapılabilir. Gebelere kızamıkçığın önemi anlatılır. Kızamıkçıklı hasta ile temas etmeleri kesin önlenir. Serolojik testlerde bağışık olmayan, kızamıkçıklı ile temas etmiş gebelere  20  mi  i.m.   gamma  globülin  yapılır.   Gebeliğinde  kızamıkçık geçirenler mutlaka doktor kontrolüne alınır ve hastanede doğum yaptırılır.
Bebekte rubella sendromu (doğumsal kızamıkçık sendromu) varsa bulaştırıcılığı süresince (1-2 yıl) hastanede yatırılarak tecrit edilir. Bağışıklı­ğı olmayanlara, hastalığı başkalarına bulaştırmamaları için aşı yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder