23 Şubat 2012 Perşembe

AIDS Nedir? Klinik Belirtileri
CEVAP - AİDS "Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" anlamına gelen hastalığın kelimelerinin baş harfleridir. Bu hastalığın adı olarak kullanılmaktadır. Hastalık genellikle eş cinsellerde görülür.
Klinik belirtiler; lenf bezleri şiş, sert ve ağrılıdır. Bu şişlik 3 aydan fazla devam eder. Ateş, gece terlemesi, kuru ve devamlı öksürük, kolay yaralanma, sebepsiz kanamalar, ileri derecede ve sürekli yorgunluk, uzun süren su gibi ishal, kısa sürede fazla kilo kaybı, dil ve boğazda beyazımsı tabaka (maya enfeksiyonu), yürümede denge bozukluğu, karamsarlık, görme ve işitme bozukluğu, hafıza kaybı, uçuklar, deri-ağız-burun ve anüs mukozasında renksiz veya morumsu nodüller, şişlikler, plaklar ve kırmızı döküntüler en sık görülen belirtilerdir.
AİDS' in hafif şeklinde bu belirtilerden bazıları görülür. Hâlsizlik, kronik ishal, kronik ateş, kilo kaybı, sebebi bilinmeyen lenf adenopati ve gece terlemesi gibi belirtiler AİDS düşündürür. Bu belirtiler görülen kişilerde, bu belirtilerin ne zamandan beri devam ettiği, cinsel yaşam biçimi, kan nakli ve damar içi ilâç yapılıp yapılmadığı araştırılır.
AIDS Bulaşma Yolları
CEVAP  - İlk tespit edilen vakaların % 70 'den fazlası homoseksüel veya biseksüel erkeklerde bulunmuştur. Bu da hastalığın yüksek oranda cinsel yolla bulaştığını gösterir. Ayrıca kan ve kan ürünleriyle, kontamine enjektör­lerle ve AİDS1 li anneden plasenta ve sütle bebeğe bulaşabilmektedir.
Jilet, tırnak makası, diş fırçası, kanla temas edebilecek ortak kullanılan diğer berber ve kuaför aletleri ile az da olsa bulaşma tehlikesi vardır.
*  Hasta kişilere dokunmak, el sıkışmakla,
*  Tuvalet kapaklarından,
*  Telefonlardan,
*  Tabak, kaşık ve bardaktan,
*  Yüzme havuzlarından ve hamamlardan,
*  Sivrisineklerle AİDS bulaştığı tespit edilememiştir.Üç esas bulaşma yolu vardır. Bunlar;

1)   Kan ve kan ürünleri,
2)   Cinsel temas,
3)   Anneden fetüse geçiştir.

AIDS’e Kimler Yakalanır?
CEVAP - Eş cinseller (en çok homoseksüeller),
*           Biseksüeller,
*           Hayat kadınları,
*           Damardan uyuşturucu alanlar,
*           Kan ve kan ürünleri nakli yapılanlar,
                        Heteroseksüellerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder