23 Şubat 2012 Perşembe

Doğan Direnci Etkileyen Faktörler nelerdir?
CEVAP 
             1) Ateş: Enfeksiyonların tamamına yakınında ve bazı tümör hücrelerinin varlığında vücut ısısı, genel veya lokal olarak artar. Vücuttaki ısı artışı, birçok mikroorganizmanın çoğalmasını durdurur, antikor yapımını hızlandırır. Böylece vücut savunmasına katkı sağlar.
2)    Yaş: Çocuklar ve yaşlılar mikrobik hastalıklara daha hassastırlar. Bu sebeple enfeksiyon hastalıkları çocuklarda ve yaşlılarda daha sık görülür ve ağır seyreder.
3)    Hormonal denge: Bazı hormanların eksikliği veya fazlalığı, bazı
mikroorganizmalara   karşı   vücudun   direncini   etkiler.   Örneğin,   insülin eksikliğinde mantarlara ye bazı bakterilere karşı vücut direnci azalır.
4)  Beslenme: Özellikle proteinler, vitaminler ve mineraller vücut savunmasında önemli rol oynarlar.  Bu gıdalardan yeterince alamayan insanlar daha kolay hastalanırlar.

Kazanılmış (Akkiz) Bağışıklık Çeşitleri
CEVAP  - Doğumdan sonra oluşan bağışıklıklardır. İki önemli çeşidi vardır.
1) Aktif bağışıklık
Bu bağışıklık ya hastalık etkenini alarak, hastalık (açık veya gizli) geçirilerek ya da aşılamalar sonucu kazanılır.
Aşı: Canlı vücuduna verildiği zaman, antikor meydana getirerek, canlıyı bu tip hastalıklardan koruyabilen biyolojik maddelerdir. Aşılar antije-nik özellik taşırlar.
a)  Canlı aşılar (Attenue aşılar)
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çiçek, BCG, polio (sabin), kuduz, hepatit A vb. Bu aşılar virülansı azaltılmış mikroorganizmalardan elde edilir.
b)  Ölü aşılar (Inaktif aşılar)
Antijenik yapıları bozulmadan öldürülen mikroorganizmalardan elde edilir. Örneğin, tifo, paratifo, veba, boğmaca, polio (saik), grip, kuduz (semple), kolera, hepatit B, tifüs, kayalık dağlar humması aşıları gibi.
c)Toksoid aşılar (Ana toksin aşılar)
Toksik etkisi azaltılmış toksinlerden elde edilir. Örneğin, difteri ve tetanos aşıları. Bunların dışında daha birçok geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan aşılar vardır. Örneğin, lepra, menengokok, pnömokok, brusella, rino vi­rüs, herpes virüs aşıları gibi.
Tek bir çeşit antijen taşıyan aşılara monovalan aşı denir. Örneğin, kızamık ve kabakulak aşıları.
2.  Pasif Bağışıklık
Serum ve gamma globülinlerle sağlanan bağışıklıktır. Aşılarla en erken bir hafta da bağışıklık oluşmaya başlar. Bazılarında bu süre daha uzundur. Bazı hastalıklarda kısa sürede antikora ihtiyaç duyulur, bu durumda serum veya gamma globülin verilir, böylece kişi korunmuş veya tedavi edilmiş olur. Örneğin, difteri geçirmekte olan bir kişiye hemen difteri serumu verilmesi gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder