23 Şubat 2012 Perşembe

AŞILANMANIN YARARLARI
CEVAP
             1. İlaç endüstrisinin çok gelişmiş olmasına rağmen, bugün virüsler ile meydana gelen hastalıkların ilaçlarla kesin tedavileri bulunmamaktadır. Oysa, kızamık, kuduz, kızamıkçık, hepatit A ve hepatit B, poliomiyelit gibi birçok virütik hastalığın, yüksek oranda koruyuculuğu olan aşıları vardır.
2.     Verem gibi bazı hastalıkların mikroorganizmaları, tedavilerinde kullanılan ilaçlara karşı direnç kazanarak tedavide güçlüklere sebep olurlar. Bu tür hastalıkların tedavileri zor, uzun süreli ve pahalıdır.
3.     Aşılar ile enfeksiyondan korunma,  hem kişi  hem de toplum açısından en ucuz ve en kolay yoldur. Örneğin, verem hastalığından aşı ile, az masrafla ve kolay bir çalışma ile korunduğu hâlde tedavisi uzun süreli ve masraflıdır.
4.     Aşılama;   insanları   hastalanmadan   koruduğu   için   insanların sağlıkları kayba uğramaz, sakatlıklar önlenir. Örneğin, poliomiyelitte aşı ile   koruma   sağlanırsa  felç  olmaz.   Difteri,   kızamık,      kızamıkçık   gibi hastalıkların komplikasyonları sonucu, görme, işitme kayıpları, doğuştananomaliler  görülebilir,   aşılama   ile   bunlar  önlenebilir  (bu   hastalıkların komplikasyonlarına bakınız).
5.     Aşılama sonucu çiçek hastalığı bütün dünyada yok edilmiştir. Kuduz, verem, poliomiyelit, kızamık gibi hastalıklar aşılamaya önem veren ülkelerde görülmemekte veya az görülmektedir.
6.    Aşılama;      gücü   kaybını   önemli   ölçüde   azaltarak   ülke ekonomisine katkı sağlar.
7.   Aşılama; eğitim-öğretim hizmetlerinin verimini artırır. Kızamık, kabakulak, poliomiyelit ve hepatit A gibi hastalıklar okul çağında sık görülür. Aşı ile korunma sağlanmazsa bu hastalıklardan dolayı okula devamsızlık artar.
8.   Aşılama ile ilâç kullanımı azalır. Böylece hem ilâçların sağlığa olumsuz  etkileri   olmaz  hem  de   ilaçlara   harcanan   masraflarla   başka yatırımlar yapılır.
9.  Aşılama  ile  bebek ve  çocuk ölüm  oranları  azaltılır,  sağlık seviyesi yükselir. Özellikle genç nüfusa sahip olan ülkemiz için bu çok önemli bir sağlık problemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder